O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Ser jak narkotyk

Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny, uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Poznań, 22.09.2013. Na terenie MTP trwają Targi Smaki Regionów. Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Archiwum PAP/Jakub Kaczmarczyk
Archiwum PAP/Jakub Kaczmarczyk / Poznań, 22.09.2013. Na terenie MTP trwają Targi Smaki Regionów. Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Archiwum PAP/Jakub Kaczmarczyk

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się żywności, która działa jak narkotyk i powoduje, że z trudem jesteśmy w stanie się od niej oderwać. Badacze wskazali, że najbardziej uzależniającym produktem jest pizza. Jednak ich zdaniem to nie pizza sama w sobie jest uzależniająca, ale jej serowa warstwa.

Dr Neal Barnard z Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wyjaśnił, że w trakcie trawienia kazeiny zawartej w serze, uwalniana jest kazomorfina - opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Liczne badania potwierdzają, że kazomorfina, podobnie jak inne opioidy, oddziałuje na receptory opioidowe w mózgu, które są powiązane z kontrolą bólu, ośrodkiem nagrody i uzależnienia. (PAP Life)

mdn/ jbr/

Serwisy ogólnodostępne PAP