O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Będzie embargo na polski drób? Wszystko zależy od KE

Komisja Europejska chce od dziś wprowadzić zakaz sprowadzania drobiu z Polski - alarmuje "Gazeta Wyborcza". Powodem ma być ptasia grypa, którą od początku roku wykryto w 75 miejscach na terenie kraju. Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie.

Kurczak w klatce. Zdj. ilustracyjne. Fot.  PAP/Przemysław Piątkowski
Kurczak w klatce. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Przemysław Piątkowski

Informacje dotyczące możliwości wprowadzenia zakazu sprowadzania drobiu z Polski są nieoficjalne. Jak zaznaczono w artykule, powodem są wykryte ogniska ptasiej grypy.

Rozmowy z Komisją Europejską

"Cały czas toczą się negocjacje między naszym resortem rolnictwa a KE. W momencie oddawania tego tekstu do druku wciąż nie wiadomo, jak szeroki będzie zakres zakazu handlu naszym mięsem drobiowym" - wskazano w artykule.

Jak pisze "GW", najpierw rozważano wprowadzenie embarga na drób z całego kraju. Teraz mówi się o ograniczeniach w sprowadzaniu mięsa z Wielkopolski i części Mazowsza - łącznie to nawet 40 proc. krajowej produkcji.

Ryzyko wystąpienia przypadków ptasiej grypy

"Ptasia grypa atakuje od lat różne kraje w różnym natężeniu, ale nigdy dotychczas Komija Europejska nie wprowadzała restrykcji na taką skalę. Konsekwencje będą straszne, straty pójdą w miliardy złotych" - mówi cytowany w artykule prezes Krajowej Rady Drobiarskiej Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

W 2004 roku Polska była w drugiej dziesiątce pod względem produkcji drobiu w Europie, obecnie jest liderem. W ubiegłym roku w całym kraju wyprodukowano 3,5 mln ton mięsa drobiowego, z czego 2 mln ton poszły na eksport.(PAP)

mt/ jpn/kgr/

Zobacz także

  • Stowarzyszenie Otwarte Klatki alarmuje o występowaniu choroby białych włókien w mięsie z kurczaków Fot. PAP/Przemysław Piątkowski
    Stowarzyszenie Otwarte Klatki alarmuje o występowaniu choroby białych włókien w mięsie z kurczaków Fot. PAP/Przemysław Piątkowski

    Choroba białych włókien w filetach z kurczaka

Serwisy ogólnodostępne PAP