Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące partii tatara wołowego, w którym wykryto bakterie Escherichia coli. Kilka godzin później poinformował o wykryciu tej samej bakterii w jednej partii metki cebulowej. W obu przypadkach producent, Sokołów SA, wycofuje produkt z obrotu.
GIS poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę shiga (STEC) w badanych próbkach metki cebulowej. Komunikat dotyczy produktu Sokołów Metka kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g; numer partii: 8225281102; termin przydatności do spożycia: 24 października 2025 r. Producentem jest Sokołów SA, oddział w Robakowie.
W piątek rano GIS wydał ostrzeżenie dotyczące tatara wołowego tego samego producenta.
Chodzi o produkt: tatar wołowy, 200 g, o numerze partii: 8525281202. Termin przydatności do spożycia to 24 października 2025 r. Producentem jest Sokołów SA, oddział w Tarnowie.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem – podkreślił GIS.
Sokołów SA rozpoczął procedurę wycofania kwestionowanych partii produktów, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. (PAP)
akar/ pak/ aba/ joz/ amac/ know/ ał/