O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Piąta fala pandemii rozkręca e-zakupy żywności

Ponad 1 mln Polaków przebywa na kwarantannie. Oznacza to, iż są skazani na internet, jeśli chodzi o zakupy, także spożywcze. Firmy twierdzą, że są przygotowane na duży wzrost liczby zamówień - pisze poniedziałkowa "Rzeczpospolita".

Fot. PAP/Leszek Szymański
Fot. PAP/Leszek Szymański

Jak zwraca uwagę gazeta, kilkudziesięcioprocentowe zwyżki liczby zachorowań na wariant omikron postawiły sklepy przed nowymi wyzwaniami. "Z jednej strony brakuje pracowników, którzy również są kierowani na kwarantannę, z drugiej lawinowo rośnie liczba zamówień internetowych od klientów, którzy przebywają w izolacji. Chodzi zwłaszcza o produkty spożywcze czy gotowe posiłki" - czytamy.

"W styczniu widzimy ponad 60-proc. wzrost liczby zamówień i zbliżamy się do poziomu 5 tys. dostaw dziennie. Pomimo stale rosnącej liczby zachorowań i osób na kwarantannie zakupy spożywcze online bez problemu można zrobić z dostawą na jutro, a nawet na ten sam dzień" – mówi, cytowany przez "Rz" Jan Domański, dyrektor ds. korporacyjnych Grupy Eurocash, właściciela sklepu Frisco. pl. "Wynika to przede wszystkim z dużo bardziej rozbudowanej infrastruktury i lepszej dostępności kierowców – branża jest o wiele lepiej przygotowana w porównaniu z pierwszą falą pandemii, która była dużym zaskoczeniem dla wszystkich" – dodaje.

Jak pisze, napływ klientów obserwują również internetowe sklepy wielkich sieci. "Obserwujemy znaczny wzrost zainteresowania zakupami online. Dotyczy to zarówno zakupów z dostawą do domu, jak i z odbiorem w paczkomacie czy w sklepie. Zakupy online realizujemy również dzięki współpracy z partnerami, takimi jak Glovo, Everli oraz Allegro" – mówi, cytowana przez "Rz" Małgorzata Piekarska, dyrektor w Auchan Retail Polska. "Odpowiadając na zwiększone zapotrzebowanie na usługi zarówno z dostawą do domu, jak i do punktów odbioru, dostosowaliśmy organizację i zasoby. Obecnie klienci mogą zamawiać zakupy z dostawą już na ten sam dzień" – dodaje. (PAP)

kgr/

Zobacz także

  • Udział rynku Unii Europejskiej w polskim eksporcie wyniósł 75 procent. Fot. Adobe Stock/Negro Elkha
    Udział rynku Unii Europejskiej w polskim eksporcie wyniósł 75 procent. Fot. Adobe Stock/Negro Elkha

    Rośnie wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski. Czego sprzedajemy najwięcej?

  • Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Specjalnie dla PAP

    Poznańscy badacze chcą stworzyć polską odmianę imbiru

  • Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP