Umięśnionym ręce mniej marzną
Na utratę ciepła poprzez dłonie większy wpływ ma masa mięśniowa, niż waga ciała czy ilość tkanki tłuszczowej - informuje „American Journal of Physical Anthropology”.
Ponieważ ręce mają bardzo dużą powierzchnię w stosunku do ich objętości, w niskich temperaturach łatwo marzną.
Zespół studentki Stephanie Payne z University of Cambridge przeprowadził nowe badania dotyczące utraty ciepła poprzez dłonie. Przeprowadzono je na ochotnikach, z których część stanowili studenci.
Uczestnikom (pochodzenia europejskiego, w wieku od 18 do 50 lat) zmierzono procentowy udział tkanki tłuszczowej i mięśniowej w organizmie. Następnie każdy z nich zanurzał ręce na trzy minuty w lodowato zimnej wodzie. Tempo, w jakim ręce ochotników ponownie się nagrzewały mierzono i zapisywano, korzystając z kamery rejestrującej ciepło.
Wbrew dotychczasowy poglądom, przypisującym główną role w termoregulacji izolującej od zimna tkance tłuszczowej, ważniejsze okazały się mięśnie, generujące ciepło, które ogrzewa resztę ciała.
Zdaniem autorów badań uzyskane wyniki mają duże znaczenie dla poszerzenia wiedzy dotyczącej termoregulacji ludzkiego organizmu. W wymiarze praktycznym: skarpetki oraz rękawiczki mniej z reguły umięśnionych kobiet i dzieci powinny być szczególnie ciepłe. (PAP)
autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/