O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Picie kawy przez kobiety z cukrzycą ciążową chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2

Regularne picie kawy może uchronić przed cukrzycą typu 2 te kobiety, które chorowały na cukrzycę ciążową - ustalili naukowcy z National University of Singapore.

Fot. Pixabay (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay (zdjęcie ilustracyjne)

Za pośrednictwem czasopisma "The American Journal of Clinical Nutrition" poinformowali, że zastąpienie innych napojów kawą redukuje ryzyko zachorowania aż do 56 proc.

Epidemia cukrzycy typu 2 osiąga coraz większe rozmiary

Przewiduje się, że do połowy bieżącego wieku na całym świecie cierpieć na cukrzycę typu 2 będzie nawet 783 milionów ludzi. Identyfikacja populacji wysokiego ryzyka i wdrożenie w nich odpowiednich strategii zapobiegawczych ma więc nadrzędne znaczenie.

Jedną z takich populacji są kobiety, które chorowały na cukrzycę ciążową. W porównaniu z innymi, ogólnie zdrowymi paniami, są one aż dziesięciokrotnie bardziej zagrożone zachorowaniem.

Dotychczasowe badania wskazywały, że dzięki zawartości składników bioaktywnych, takich jak polifenole, picie od dwóch do pięciu filiżanek kawy (z kofeiną lub bezkofeinowej) dziennie jest skutecznym sposobem opóźniającym wystąpienie lub zapobiegającym cukrzycy typu 2 w populacji ogólnej.

Teraz naukowcy z Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore, Harvard T.H. Chan School of Public Health i National Institutes of Health sprawdzili, czy ochronne działanie kawy utrzymuje się także w przypadku kobiet dotkniętych cukrzycą ciążową.

Cukrzyca ciążowa a regularne picie kawy 

Zespół prof. Cuilin Zhang przez ponad 25 lat obserwował ponad 4500 pacjentek, które spodziewając się dziecka chorowały na cukrzycę ciążową. Badali powiązania długotrwałego spożywania kawy z późniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.

Odkryto, że spożywanie kawy zawierającej kofeinę przez kobiety, które urodziły dziecko, jest odwrotnie skorelowane z cukrzycą typu 2. W porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły kawy z kofeiną, te, które wypijały 1 filiżankę dziennie, miały obniżone ryzyko zachorowania o 10 proc. Spożywanie 2-3 filiżanek obniżało to zagrożenie o 17 proc., a 4 filiżanek lub więcej - aż o 53 proc.

Co ciekawe, w przeciwieństwie do wcześniejszych badań prowadzonych na populacji ogólnej, omawiane badanie nie wykazało związku pomiędzy obniżaniem ryzyka rozwoju cukrzycy a spożywaniem kawy bezkofeinowej. Naukowcy uważają, że może to wynikać ze stosunkowo niewielkiej liczby kobiet, które spożywały kawę bezkofeinową, co uniemożliwiało wykrycie istotnej korelacji.

„Te i wcześniejsze wyniki sugerują, że kawa z kofeiną, spożywana bez cukru i pełnotłustych produktów mlecznych w ilości 2-5 filiżanek dziennie, może być ważną składową zdrowego stylu życia w niektórych populacjach” - podkreślają autorzy publikacji.

„Pamiętajmy jednak, że choć kawa jest zdrowszą alternatywą dla popularnych, słodkich napojów, to korzyści z jej picia zależą od dodatków, takich jak cukier i mleko” - przypominają.

Dodają, że należy także uważać na spożywanie nadmiernych ilości kawy, oraz że istnieją grupy, które w ogóle nie powinny jej pić. (PAP)

Autorka: Katarzyna Czechowicz

mmi/

Zobacz także

  • Kobieta w ciąży. Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Kobieta w ciąży. Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Cukrzyca ciążowa ma związek z ryzykiem autyzmu i ADHD u potomstwa

  • Badanie poziomu cukru we krwi. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Andrzej Grygiel
    Badanie poziomu cukru we krwi. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Andrzej Grygiel

    Jak szczepienie przeciw WZW typu B może wpłynąć na ryzyko zachorowania na cukrzycę?

  • Badanie poziomu cukru. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Andrzej Grygiel
    Badanie poziomu cukru. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Andrzej Grygiel

    Cukrzyca typu 1 upośledza zmysły smaku i węchu u młodzieży

  • Cukrzyca (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Szymon Pulcyn
    Cukrzyca (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Szymon Pulcyn

    Ekspert: mamy największy wzrost zachorowalności na cukrzycę typu 1 w Europie

Serwisy ogólnodostępne PAP