O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Owoc kiwi w trakcie ewolucji zyskał więcej witaminy C

Dwukrotnie w trakcie ewolucji podwoił się w owocach kiwi poziom witaminy C – dowodzą naukowcy na łamach pisma "iScience".

Lublin, 07.06.2013. Warzywa i owoce
Nz. kiwi
PAP/Wojciech Pacewicz Archiwum PAP © 2013 / Wojciech Pacewicz
Archiwum PAP © 2013 / Wojciech Pacewicz / Lublin, 07.06.2013. Warzywa i owoce Nz. kiwi PAP/Wojciech Pacewicz Archiwum PAP © 2013 / Wojciech Pacewicz

"Dzisiaj kiwi zawiera niemal tyle witaminy C, co pomarańcza. Jest to rezultat spontanicznej duplikacji DNA u przodków dzisiejszej rośliny kiwi. Były to dwa niezależne epizody, ok. 50-57 mln lat temu i ok. 18-20 mln lat temu" - wyjaśnia kierownik zespołu, Xiyin Wang z Uniwersytetu Naukowo-Technologicznego Północnych Chin.

U kiwi doszło do tzw. poliploidalności, kiedy to powstają dodatkowe kopie genów. Mogą one zwiększyć produktywność rośliny.

Naukowcy porównywali genom kiwi z genomem kawy i winogron. Wszystkie te rośliny mają wspólnego przodka. W kilku przypadkach zaobserwowano, że kiwi posiada kilka kopii genów tam, gdzie u kawy czy winogron jest po jednej. Te dodatkowe kopie zawierały "instrukcję" do wytwarzania witaminy C.

Witamina C służy nie tylko ludziom, ale również roślinom. Sprzyja wzrostowi i odporności na uszkodzenia. Zwiększona produkcja witaminy C stanowiła więc przystosowanie ewolucyjne, które przyjęło się i rozprzestrzeniło.

Dla porównania, przystosowanie kawy polegało najprawdopodobniej na wytwarzaniu kofeiny, która jest naturalnym pestycydem, a winogron – na wytwarzaniu pigmentu na skórkach, chroniącego przed skrajnymi temperaturami.

Więcej: www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180920161046.htm (PAP)

krx/ zan/

Serwisy ogólnodostępne PAP