Dieta ważna w zapobieganiu rakowi jelita grubego
Najbardziej narażone na raka jelita grubego są osoby otyłe, mało aktywne fizycznie i odżywiające się nieracjonalnie. Zdaniem naukowców poprawa nawyków żywieniowych i redukcja otyłości mogą nawet o 70 proc. zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten nowotwór.
Rak jelita grubego - obok raka płuca, raków sutka u kobiet i prostaty u mężczyzn - należy do najczęściej rozpoznawanych nowotworów złośliwych, a ryzyko jego wystąpienia znacząco wzrasta po osiągnięciu 40 roku życia.
„Okazuje się, że oprócz wieku i uwarunkowań genetycznych, istnieje szereg czynników związanych ze stylem życia, które jesteśmy w stanie modyfikować, oddalając ryzyko wystąpienia tego nowotworu” - uważa dr Adam Jurgoński, dietetyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Jurgoński podkreśla, że składniki codziennej diety mają znaczący wpływ na funkcjonowanie jelita grubego, bo to właśnie ten odcinek przewodu pokarmowego jest odpowiedzialny za wydalanie niestrawionych, nierzadko szkodliwych, resztek pokarmowych z naszego organizmu.
Jak zauważa dietetyk, do rozwoju raka jelita grubego może znacznie przyczyniać się nadmierna konsumpcja tłuszczu, głównie zwierzęcego, a także czerwonego mięsa.
Dieta wysokotłuszczowa stymuluje wydzielanie do światła dwunastnicy kwasów żółciowych, niezbędnych podczas trawienia tłuszczów. Kwasy żółciowe następnie przechodzą w zwiększonych ilościach do jelita grubego, gdzie pod wpływem bytujących tam bakterii są przekształcane do związków mogących wywoływać zmiany nowotworowe.
Należy też unikać jedzenia wędlin, bo dodaje się do nich azotany i azotyny, które m.in. mają zapobiegać powstawaniu bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, ale jednocześnie należy je traktować jako substancje potencjalnie rakotwórcze.
Mięso jest też często obrabiane w zbyt wysokiej temperaturze, co prowadzi do wytwarzania substancji o działaniu rakotwórczym, takich jak aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Aby zminimalizować ryzyko choroby, należy jeść dużo błonnika pokarmowego. Jest on obecny w dużych ilościach w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
„Błonnik pokarmowy nie jest trawiony w górnym odcinku przewodu pokarmowego i przechodzi do jelita grubego. Dzięki tym szczególnym właściwościom substancje szkodliwe są rozproszone w zwiększonej masie treści, co ogranicza ich kontakt ze ścianą jelita grubego, a także przyśpiesza ich wydalanie z organizmu” – podkreśla dr Jurgoński.
Niektórzy uczeni wskazują, że do zmniejszenia ryzyka występowania raka jelita grubego mogą przyczynić się też produkty mleczne. Przypuszcza się, że duże ilości wapnia zawarte w mleku wiążą się z wydzielanymi przez organizm kwasami żółciowymi, ograniczając ich niekorzystne oddziaływanie na jelito grube.
„W mleku obecna jest także laktoza, która nie zawsze jest w pełni przyswajana przez organizm i tym samym może mieć działanie zbliżone do fermentowanych frakcji błonnika pokarmowego” - wskazuje dr Adam Jurgoński.
Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.
PAP
Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.