O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Pod Olsztynem uruchomiono nowoczesny piec do wypieku chleba

Przedsiębiorca Jarosław Goszczycki, który w 150 punktach północno-wschodniej Polski sprzedaje pieczywo uruchomił we wtorek w budowanej piekarni pod Olsztynem główny piec. Urządzenie docelowo może wypiekać 200 tys. bochenków dziennie.

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk
Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Jarosław Goszczycki w Barczewie pod Olsztynem kończy budowę piekarni, która powstaje według jego autorskich pomysłów technologicznych. Piekarnia będzie wyposażona w wiele nowatorskich rozwiązań, które Goszczycki zaprojektował i wdrożył.

Znajdą się tam m.in. zbiorniki i maszyny rozdrabniające m.in. łubin czy amarantus tak, by można było zastosować je do wypieku chleba. Piece piekarnicze zostały tak zaplanowane i zbudowane, że całe ciepło powstające przy pieczeniu pieczywa jest odzyskiwane m.in. do ogrzewania wody w zakładzie i pomieszczeń. Linie produkcyjne zostały maksymalnie zautomatyzowane. Urządzenia piekarnicze Goszczycki kupił m.in. w Czechach i Niemczech.

Wartość inwestycji to 50 mln zł, z czego ok. 40 proc. to dofinansowanie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

„Tak nowoczesnych rozwiązań potrzebujemy, pańska inwestycja jest godna podziwu” – mówił we wtorek wicewojewoda warmińsko-mazurski Sławomir Sadowski, który uczestniczył w uroczystym odpaleniu głównego pieca piekarni.

„Założyłem sobie, że zbuduję piekarnię, która zachowa maksymalnie dużo tradycji w recepturach, a jednocześnie maksymalnie zautomatyzuję proces wypieku chleba. Chodzi o to, że trudno jest znaleźć piekarzy, młodzi ludzie nie garnął się do tego zawodu, nie mam żadnych czeladników. Dlatego uważam, że trzeba piec porządny chleb oparty wyłącznie na naturalnych składnikach i jednocześnie ograniczać przy produkcji pracę ludzi” – powiedział Goszczycki. Dodał, że zachowanie tradycyjnych receptur sprawia, że chleb trzeba piec w nocy czy wcześnie rano – to dodatkowa trudność w pozyskiwaniu pracowników.

Piekarnia prowadzona przez Goszczyckiego nie dodaje do pieczywa polepszaczy, przez co jego wyroby nie są sprzedawane w supermarketach, a wyłącznie w piekarniach. Obecnie Piekarnia Tyrolska Goszczyckiego ma punkty od Ciechanowa i Przasnysza na południu, po Mrągowo na Mazurach, aż do Trójmiasta – w sumie to 150 punktów. Docelowo Piekarnia Tyrolska chce podwoić liczbę punktów sprzedaży pieczywa i planuje dalszą ekspansję.

„W ciągu 2-3 lat piece, które tu zbudowaliśmy mogą wypiec dziennie 200 tys. bochenków chleba. Muszę znaleźć nowe miejsca zbytu” – ocenił Goszcycki i w rozmowie z PAP przyznał, że po uruchomieniu jego piekarnia będzie najnowocześniejszą tego typu i tej wielkości w kraju. Zastrzegł, że nie zamierza produkować pieczywa głęboko mrożonego, ani dostosować swoich wyrobów do tego „by spełniały wymagania supermarketów”.

Aby zyskać kolejnych klientów i nowe punkty zbytu Goszczycki zapowiedział, że w nowej piekarni do tradycyjnych wyrobów piekarniczych będą dodawane rośliny okopowe, m.in. buraki, pasternak, czy marchew.

„Na smak pieczywa te dodatki nie wpływają znacząco, a dziecko, które warzyw nie dotyka mimowolnie zje buraka, czy marchewkę” – powiedział PAP Goszczycki.

W ocenie Goszcyckiego nowa piekarnia rozpocznie pracę w ciągu 2-3 miesięcy. (PAP)

Autorka: Joanna Kiewisz-Wojciechowska

jwo/ je/

Zobacz także

  • Żywność wyrzucona do śmieci. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
    Żywność wyrzucona do śmieci. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

    Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie

  • Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej w trakcie XXXII Forum Ekonomicznego w Karpaczu, fot. PAP/Radek Pietruszka
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas wywiadu dla Polskiej Agencji Prasowej w trakcie XXXII Forum Ekonomicznego w Karpaczu, fot. PAP/Radek Pietruszka

    Robert Telus: KE powinna stworzyć mechanizm dopłat do transportu ukraińskiego zboża [NASZE WIDEO]

  • Madryt, Hiszpania, 30.06.2022. Sekretarz generalny NATO Jens Stoltenberg w drugim dniu posiedzenia Rady Północnoatlantyckiej z udziałem głów państw i szefów rządów państw NATO, 30 bm. w budynku IFEMA w Madrycie. Tematem rozmów są działania Sojuszu w związku z inwazją Rosji na Ukrainę. (mr) PAP/Mateusz Marek
    Madryt, Hiszpania, 30.06.2022. Sekretarz generalny NATO Jens Stoltenberg w drugim dniu posiedzenia Rady Północnoatlantyckiej z udziałem głów państw i szefów rządów państw NATO, 30 bm. w budynku IFEMA w Madrycie. Tematem rozmów są działania Sojuszu w związku z inwazją Rosji na Ukrainę. (mr) PAP/Mateusz Marek

    Sekretarz generalny NATO: podjęliśmy decyzję o fundamentalnej zmianie

  • Prezydent RP Andrzej Duda. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Prezydent RP Andrzej Duda. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Prezydent Duda: niewykluczone, że Polska włączy się do walki z plagą głodu

Serwisy ogólnodostępne PAP