O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Jedzenie grzybów może chronić sprawność umysłową seniorów

Starsze osoby spożywające ponad 300 gramów gotowanych grzybów tygodniowo są o połowę mniej narażone na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI) – informuje "Journal of Alzheimer's Disease”.

Pieczarki. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
Pieczarki. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

Trwające sześć lat badania przeprowadził zespół prof. Lei Fenga z National University of Singapore (NUS). W latach 2011–2017 zebrał dane od ponad 600 chińskich seniorów w wieku powyżej 60 lat, mieszkających w Singapurze.

Okazało się, że seniorzy spożywający ponad 300 gramów gotowanych grzybów tygodniowo, czyli więcej niż dwie standardowe porcje gotowanych grzybów, są o 50 proc mniej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI).

Porcja została definiowana, jako trzy czwarte szklanki grzybów, co odpowiada przeciętnie 150 gramom. Dwie takie porcje zajmują mniej więcej pół talerza. Jednak wielkość porcji ma głównie znaczenie orientacyjne, nawet niewielkie spożycie grzybów w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko MCI.

MCI są zazwyczaj postrzegane jako etap pośredni między spadkiem zdolności poznawczych wynikającym z normalnego starzenia się, a poważniejszą od niego demencją. Seniorzy dotknięci MCI często wykazują pewną formę utraty pamięci, a także mogą wykazywać niedobór innych funkcji dotyczących języka, uwagi i zdolności wzrokowo-przestrzennych. Jednak zmiany mogą być subtelne, nie wpływające na czynności dnia codziennego, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera i innych form demencji. Rozpoznanie MCI wymagało przeprowadzenia odpowiednich testów.

W badaniu wspomniano o powszechnie spożywanych w Singapurze grzybach takich jak: płomiennica zimowa (Flammulina velutipes), boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus), twardnik japoński (Lentinula edodes), bardziej znany jako shiitake oraz pieczarka (Agaricus bisporus). Spożywano grzyby świeże, suszone i konserwowane. Prawdopodobnie spożywanie innych gatunków grzybów również przyniosłoby korzystne skutki.

Naukowcy uważają, że przyczyną zmniejszonej częstości występowania MCI u jedzących grzyby może być aminokwas - ergotioneina (ET), występująca w prawie wszystkich odmianach. Ma ona właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a ludzie nie są w stanie sami jej syntetyzować. Mogą ją jednak uzyskać dzięki odpowiedniej diecie.

Wcześniejsze badanie dotyczące starszych mieszkańców Singapuru ujawniło, że stężenie ET w osoczu u uczestników z MCI było istotnie niższe niż u zdrowych osób dobranych pod względem wieku. Praca, opublikowana w czasopiśmie Biochemical and Biophysical Research Communications doprowadziła do przekonania, że niedobór ET może być czynnikiem ryzyka neurodegeneracji, a zwiększenie spożycia ET poprzez spożycie grzybów może potencjalnie promować zdrowie poznawcze.

Zawarte w grzybach hericenony, erynacyny czy skabroniny mogą pobudzać syntezę czynników wzrostu nerwów. Inne substancje bioaktywne chronią mózg przed neurodegeneracją hamując wytwarzanie beta amyloidu, fosforylowanego białka tau oraz enzymu acetylocholinesterazy.

Następnym etapem badań zespołu z Singapuru ma być przeprowadzenie randomizowanego kontrolowanego badania z użyciem czystego związku ET i innych składników roślinnych, takich jak L-teanina i katechiny z liści herbaty, w celu określenia skuteczności takich składników odżywczych w opóźnianiu spadku funkcji poznawczych. Takie badania interwencyjne pozwolą wyciągnąć bardziej zdecydowane wnioski na temat związku przyczynowego. Prof. Feng i jego zespół mają również nadzieję zidentyfikować inne czynniki dietetyczne, które mogą być związane ze zdrowym starzeniem się mózgu i zmniejszonym ryzykiem chorób związanych z wiekiem. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/ 

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP