O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Niskokaloryczny i bardzo obiecujący słodzik produkowany przez drożdże

Naukowcy znaleźli sposób na tanią produkcję tagatozy - słodziku o smaku prawie identycznym jak cukier, za to o niewielkiej ilości kalorii. Ma to robić specjalny szczep drożdży poprzez metabolizowanie laktozy. Do tej pory tagatoza była wytwarzana bardzo kosztowymi metodami enzymatycznymi, co czyniło jej produkcję zupełnie nieopłacalną.

Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Artykuł na ten temat ukazał się w piśmie "Nature Communications" (https://www.nature.com/articles/s41467-019-09288-6).

"Tagatoza jest substancją słodzącą, która wykazuje prawie identyczny smak i teksturę, co cukier stołowy - mówi prof. Yong-Su Jin z Uniwersytetu Illinois, główny autor badania. - Jednak ma od cukru o wiele mniej kalorii - około 40 proc. wartości energetycznej sacharozy. Ponadto nie zwiększa poziomu glukozy we krwi tak bardzo, jak sacharoza czy fruktoza, a jej indeks glikemiczny wynosi 3, czyli znacznie mniej niż w przypadku sacharozy (której IG wynosi 68) i fruktozy (Ig=24). Tagatoza niesie więc mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i innych chorób spowodowanych szybkim wzrostem poziomu glukozy we krwi".

Choć tagatoza i jej korzystne właściwości znane są już od jakiegoś czasu, to produkcja tej substancji była tak kosztowna, że w zasadzie nieopłacalna. "Wysokie koszty uniemożliwiały jej szerokie zastosowanie komercyjne - wyjaśnia Jin. - I chociaż występuje ona naturalnie w owocach i produktach mlecznych, to jej stężenia są zbyt niskie, aby móc ją z nich skutecznie izolować".

Dotychczasowa metoda wytwarzania omawianej substancji obejmuje wieloetapowy proces enzymatyczny, który zamienia galaktozę - składnik laktozy - w tagatozę. "Niestety reakcja enzymatyczna jest mało wydajna i tylko 30 proc. galaktozy jest przekształcane w tagatozę, co zmusza producentów do stosowania kosztownego procesu usuwania tagatozy z mieszaniny galaktozy" - opowiada profesor.

Po długich próbach zespołowi Jin’a udało się opracować szczep drożdży, który produkuje tagatozę ze znacznie większą wydajnością niż tradycyjne techniki enzymatyczne. Naukowcy mają nadzieję, że pomoże to w uczynieniu tego słodzika opłacalną alternatywą dla cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.

"Wykorzystaliśmy komórki drożdży i zrobiliśmy z nich małe fabryki tagatozy, podobnie jak producenci etanolu wykorzystują drożdże do produkcji paliwa z kukurydzy" - opowiada autor badania. Jak dodaje, dokonując dwóch modyfikacji genetycznych jego zespół opracował szczep drożdży, który potrafi wytwarzać tagatozę z laktozy. Najpierw naukowcy usnęli gen pozwalający drożdżom używać galaktozy jako paliwa komórkowego podczas metabolizowania laktozy, a następnie dodali dwa geny odpowiedzialne za przekształcanie galaktozę w tagatozę.

Kiedy tak zmodyfikowane drożdże karmi się laktozą, samoczynnie wytwarzają roztwór, który aż w 90 proc. składa się z tagatozy. Metoda działa szybko i wydajnie, co pozwala na masową produkcję obiecującego słodzika.

"Kolejną zaletą naszej techniki jest to, że proces bazujący na drożdżach może wykorzystywać serwatkę. Serwatka to nieodłączny produkt uboczny podczas produkcji sera i np. jogurtu greckiego - mówi prof. Jin. - Tymczasem ze względu na ogromną popularność jogurtów greckich usuwanie serwatki stało się w ostatnich latach sporym problemem w przemyśle mleczarskim. Mamy nadzieję, że nasz proces może więc przy okazji zostać wykorzystany do rozwiązania problemu nadwyżki serwatki".

W przyszłości naukowcy zamierzają zbadać możliwość wykorzystania swojego szczepu drożdży do wytwarzania innych produktów z laktozy. (PAP)

kap/ ekr/

Tematy

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange
    Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
    Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP