Naukowcy opracowali sposób na kawę idealną
Zespół złożony z matematyków i fizyków odkrył tajemnicę tego, jak parzyć kawę, by była mocna i wybornie smakowała. Sekret tkwi w sposobie mielenia ziaren.
Badanie zaczął dr Jamie Foster, matematyk z University of Portsmouth. Skłoniło go do tego odkrycie, że czasami dwie filiżanki espresso, choć przygotowane na pozór w ten sam sposób, mogą smakować inaczej.
"Znana wszystkim zasada głosi, że jeśli chcesz mocniejszej kawy, powinieneś zmielić ziarna drobniej. Teoretycznie ma to sens, ponieważ drobniejsze fusy oznaczają, że większa powierzchnia ziaren wystawiona jest na działanie wody, co powinno dawać mocniejszą kawę" - powiedział Foster.
Jednak naukowcy, których zaprosił do udziału w badaniu, odkryli, że kawa staje się mocniejsza, gdy do jej przygotowania użyje się mniejszej ilości ziaren, ale za to grubo zmielonych. "Wsypanie do ekspresu mniejszej ilości ziaren, ale grubo zmielonych ziaren, powoduje bardziej wydajną ich ekstrakcję" - wskazuje Foster.
Dodał, że ten sposób parzenia jest też bardziej ekologiczny oraz daje realne oszczędności. Dlatego zaleca, by zrezygnować z powszechnie stosowanej metody, która nakazuje używać do robienia espresso stosunkowo dużej ilości ziaren kawy zmielonych, tak drobno, jak to możliwe. Naukowcy twierdzą, że należy tę ilość ziaren zmniejszyć o jedną czwartą, ale zmielić je trochę grubiej. Uzyskamy w ten sposób wysokiej jakości napar, ale będzie on miał bardziej spójny smak. No i będzie tańszy. (PAP Life)
mdn/ gra/