O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Japonia: 637 tys. dolarów za tuńczyka na słynnej aukcji w Tokio

Aż 74,2 mln jenów, czyli równowartość 637 tys. dolarów - tyle w czwartek zapłacił właściciel sieci restauracji sushi na aukcji w Tokio za ważącego 212 kilogramów tuńczyka błękitnopłetwego. Mogła to być ostatnia noworoczna aukcja na słynnym targu Tsukiji.

epaselect epa05698632 Kiyoshi Kimura (C), president of Kiyomura Co, which operates the major sushi-restaurant chain Sushi Zanmai, poses for the media with a 212-kilogram Bluefin tuna which sold for the amount of 74 million yen (631,000 US dollar) at the flagship store of the Sushi Zanmai sushi restaurant in Tokyo, Japan, 05 January 2017. The huge Bluefin tuna, which was caught in Oma, northern Japan, was sold for 74 million yen (631,000 US dollar), the second highest price ever, in the first auction of the New Year's first auction at Tokyo's Tsukiji Market. EPA/FRANCK ROBICHON Dostawca: PAP/EPA. PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON / epaselect epa05698632 Kiyoshi Kimura (C), president of Kiyomura Co, which operates the major sushi-restaurant chain Sushi Zanmai, poses for the media with a 212-kilogram Bluefin tuna which sold for the amount of 74 million yen (631,000 US dollar) at the flagship store of the Sushi Zanmai sushi restaurant in Tokyo, Japan, 05 January 2017. The huge Bluefin tuna, which was caught in Oma, northern Japan, was sold for 74 million yen (631,000 US dollar), the second highest price ever, in the first auction of the New Year's first auction at Tokyo's Tsukiji Market. EPA/FRANCK ROBICHON Dostawca: PAP/EPA. PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

Rybę złowiono u wybrzeży miejscowości Oma w prefekturze Aomori na północy Japonii. Cena za kilogram tego tuńczyka wyniosła 350 tys. jenów, czyli ponad 3 tys. dolarów; była to druga co do wielkości kwota w historii aukcji.

Szósty rok z rzędu jej zwycięzcą został właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura. To właśnie on w 2013 roku wydał na tuńczyka rekordową kwotę 155,4 mln jenów (1,33 mln dolarów). Tak jak co roku podczas rozmowy z dziennikarzami Kimura zażartował, mówiąc, że ryba była "raczej droga".

Poprzez wygrane aukcje ten znany 64-letni biznesmen próbuje przyciągnąć do swych restauracji media i turystów.

Na targu Tsukiji, jednej z głównych atrakcji turystycznych japońskiej stolicy, prawie codziennie odbywają się aukcje tuńczyka, ale najwięcej emocji wzbudzają właśnie pierwsze licytacje w roku, w pierwszym dniu działalności targu po przerwie świątecznej. Nabywcy są wówczas gotowi wydać o wiele więcej niż zwykle.

Tegoroczna aukcja mogła być ostatnim takim wydarzeniem w tym miejscu, gdyż niewykluczone, że pod koniec roku targ zostanie przeniesiony z dzielnicy Chuo do oddalonej o ponad 2 km i położonej na sztucznej wyspie dzielnicy Toyosu.

Na targu, który działa od 1935 roku, codziennie sprzedawane są tony owoców morza, ryb, owoców i warzyw. Jego przeprowadzka planowana jest od dawna, gdyż według lokalnych władz stara hala i pobliski parking są za małe, by obsłużyć wszystkich klientów. Wiele do życzenia pozostawiają też panujące tam warunki sanitarne.

Jednak plany te pokrzyżowało wykrycie pozostałości toksycznych substancji w glebie w Toyosu. W sierpniu 2016 roku nowa gubernator Tokio Yuriko Koike postanowiła odłożyć przeprowadzkę i zleciła badania tamtejszych gruntów, które wcześniej należały do tokijskiej spółki gazowej. Koike zapewniła, że targ zostanie przeniesiony w nowe miejsce najwcześniej pod koniec 2017 roku.

Planowana przeprowadzka wywołała niepokój wśród właścicieli pobliskich sklepików i restauracji, którzy obawiają się, że zmiana lokalizacji giełdy pozbawi ich klientów i bezpowrotnie zmieni charakter dzielnicy. (PAP)

jhp/ ap/

Galeria (10)

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    1/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    2/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    3/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    4/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    5/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    6/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    7/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    8/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    9/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

  • PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON
    10/10

    PAP/EPA © 2017 / FRANCK ROBICHON

Serwisy ogólnodostępne PAP