PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.
Zasady grillowania: jak to robić bezpiecznie i zdrowo?
Jeśli będziemy przestrzegali pewnych zasad dotyczących grillowania, ma ono nawet pewne zalety zdrowotne – poza przyjemnością spędzania czasu na świeżym powietrzu w miłym towarzystwie.
28.04.2021 12:13
aktualizacja: 28.04.2021 12:16
Matthias Fuchs (R). Fot. PAP/ EPA / CHRISTIAN BRUNA
Dania poddawane krótkiej obróbce termicznej podczas grillowania nie tracą swych wartości odżywczych. Atutem grillowania jest też niska kaloryczność, którą osiągamy dzięki procesowi wytapiania tłuszczu. Warto to wykorzystać, nie dodając dodatkowej ilości tłuszczu podczas grillowania.
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.
Zobacz także
Grillowanie zostało zakazane na Krecie Fot. Andrzej Grygiel
Grecja w ogniu. Na Krecie zakazane są grille, ogniska i lampiony
Grillowanie mięsa Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Czy można grillować i rozpalać ogniska w mieście? W Poznaniu można
Śmigłowiec LPR, fot. PAP/Przemysław Piątkowski
Rozpalali grilla przy użyciu podpałki w płynie. Dwulatek ciężko poparzony
Grillowanie, Fot. PAP/DPA/Silas Stein
Rzecznik PSP o bezpiecznym grillowaniu: grilla na balkonie prawo wprost nie zabrania, ale zdecydowanie to odradzamy