„Proceedings of the National Academy of Sciences”: arbuzy pochodzą z północnej Afryki
Arbuzy pochodzą z północno-wschodniej Afryki, a nie z południowej – dowodzą najnowsze badania genetyczne, które opublikowano na łamach pisma „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Ojczyzną arbuza była północno-zachodnia Afryka, gdzie rosły dzikie odmiany dzisiejszych arbuzów. Oznacza to, że niemal od stu lat błędnie przyjmuje się, iż ojczyzną arbuzów jest południowa część Afryki.
W najnowszych badaniach naukowcy porównali DNA wszystkich gatunków i setek odmian arbuzów. Co więcej, ich wyniki zostały poparte najnowszymi badaniami dotyczącymi starożytnego Egiptu. Okazuje się, że arbuzy mogły być spożywane w Egipcie już cztery tys. lat temu. Wskazują na to freski wewnątrz egipskich grobowców.
Niemal sto lat temu błędnie włączono arbuzy do tej samej grupy z południowoafrykańskim melonem cytrynowym. Międzynarodowy zespół naukowców dowiódł jednak, że arbuzy spokrewnione są bliżej z sudańskim podgatunkiem, zwanym cordophanus (od nazwy sudańskiego regionu Kordofan).
„Opierając się na badaniach DNA, odkryliśmy, że znane nam dzisiaj arbuzy – zawierające słodki, zwykle czerwony miąższ, który może być jedzony na surowo – są najbliższe genetycznie dzikim formom z zachodniej i północno-wschodniej Afryki” - opisuje Susanne S. Renner z Washington University (USA).
Jak dodaje, dzisiejsze arbuzy, pochodzące z niewielkiej genetycznie puli, są podatne na choroby i szkodniki. Wiedza na temat historii arbuza może być pomocna w wytworzeniu bardziej odpornych odmian.
Więcej: https://source.wustl.edu/2021/05/a-seedy-slice-of-history-watermelons-actually-came-from-northeast-africa/ (PAP)