O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Automatyczny dystrybutor pizzy w Rzymie wywołuje mieszane oceny

Z zainteresowaniem, ale bez większego entuzjazmu przyjęto w Rzymie pierwszy dystrybutor pizzy, która jest wypiekana w ciągu trzech minut. Jej cena wynosi od 4,50 do 6 euro. Oceny tego eksperymentu są mieszane.

Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski
Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski

Więcej

Sardynia, Włochy. Fot. PAP/Lech Muszyński
Sardynia, Włochy. Fot. PAP/Lech Muszyński

Podróże po Europie z dziećmi. W jakich krajach konieczne są testy?

Automatyczna “pizzeria” znajduje się w rejonie stołecznego uniwersytetu La Sapienza. Działa od kwietnia w ramach programu pilotażowego, bo w planach jest instalacja następnych takich maszyn.

Pizza wypiekana jest w temperaturze 380 stopni. Po zapłaceniu rozpoczyna się proces przygotowania placka o wadze 160 gramów, na który automat kładzie następnie dodatki zgodnie z zamówieniem. W menu jest pizza Margherita, pikantna Diavola, Pancetta z boczkiem oraz Margherita ai quattro formaggi, czyli z dodatkiem czterech serów.

Od 5 kwietnia do maja wypieczono w maszynie ponad tysiąc pizz. Zamawiane są przede wszystkim wieczorem, gdy ludzie spieszą się do domu po całym dniu pracy czy nauki i w nocy, kiedy lokale gastronomiczne są już zamknięte.

“Nazywamy te pizze ciekawostkami” - wyjaśnił mediom odpowiedzialny za tę inicjatywę  Massimo Bucolo. Zapewnił, że przygotowywane są ze świeżych składników.

Eksperyment zaciekawił między innymi przebywających w tym rejonie Wiecznego Miasta studentów.

Dzienna liczba wypiekanych placków wynosi obecnie około 30-40.

Sporo osób przychodzi tam z ciekawości, by wziąć udział w tym nietypowym eksperymencie. Oceny wypieków są różne. Większość osób w wypowiedziach dla stołecznych mediów podkreśla, że "jak na automat, to i tak jest nieźle". Miłośnicy i znawcy pizzy dają jej 5 punktów na 10. Niektórzy mówią, że jest zbyt płaska i smakuje tak, jakby była zrobiona z ... krakersów.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)
 

Zobacz także

  • Jhonatan Narvaez. Fot. PAP/EPA/LUCA ZENNARO
    Jhonatan Narvaez. Fot. PAP/EPA/LUCA ZENNARO

    Giro d'Italia. Narvaez pierwszym liderem

  • Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/P. Werewka
    Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/P. Werewka

    Włoskie szkoły mówią "nie" komórkom i tabletom. Także w celach dydaktycznych

  •  Asinelli i Garisenda. Dwie najbardziej reprezentatywne wieże w Bolonii Fot. PAP/EPA/Albert Zawada
    Asinelli i Garisenda. Dwie najbardziej reprezentatywne wieże w Bolonii Fot. PAP/EPA/Albert Zawada

    Wielkie stalowe moduły pomogą utrzymać symbol Bolonii

  • Fot. PAP/ EPA/MIGUEL GUTIERREZ
    Fot. PAP/ EPA/MIGUEL GUTIERREZ

    Skrócono okres ważności testów antygenowych dla turystów w Hiszpanii i we Włoszech

Serwisy ogólnodostępne PAP