O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Nie jesz mięsa? Być może lżej przejdziesz Covid-19. Są nowe badania

Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą zakażenie Covid-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią Covid-19 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.

Fot. PAP/Andrzej Lange
Fot. PAP/Andrzej Lange

Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście Covid-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w poniedziałek w czasopiśmie naukowym "BMJ Nutrition, Prevention & Health".

Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania Covid-19 - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.

"Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne" - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.

"Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem Covid-19" - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.(PAP)

Zobacz także

  • Seniorzy na wiecu z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych w Barcelonie Fot. PAP/EPA/ENRIC FONTCUBERTA
    Seniorzy na wiecu z okazji Międzynarodowego Dnia Osób Starszych w Barcelonie Fot. PAP/EPA/ENRIC FONTCUBERTA

    Długość życia na świecie powróciła do poziomu sprzed pandemii. Raport

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Szczepienia przeciwko COVID-19. Podano liczbę zaszczepionych

  • Test na COVID-19. Fot. PAP/	Albert Zawada
    Test na COVID-19. Fot. PAP/ Albert Zawada

    COVID-19 w Polsce. Jest najnowszy raport o zachorowaniach

  • Prezes NIK Marian Banaś. Fot. PAP/Leszek Szymański
    Prezes NIK Marian Banaś. Fot. PAP/Leszek Szymański

    NIK: reakcja państwa na pandemię COVID-19 nieproporcjonalna do zjawiska [NASZE WIDEO + INFOGRAFIKI]

Serwisy ogólnodostępne PAP