O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Już małe piwo zwiększa ryzyko raka piersi

Codzienne wypijanie 10 gramów alkoholu - małego piwa lub połowy kieliszka wina - zwiększa ryzyko raka piersi - wynika z raportu World Cancer Research Fund. To pierwsze takie badanie przeglądowe od roku 2010.

Staff hard at work during the season opening of the Schweizerhaus beer garden in Vienna's Prater amusement park, Austria, 15 March 2017. Archiwum, fot. PAP/EPA/MICHAEL GRUBER
Archiwum, fot. PAP/EPA/MICHAEL GRUBER / Staff hard at work during the season opening of the Schweizerhaus beer garden in Vienna's Prater amusement park, Austria, 15 March 2017. Archiwum, fot. PAP/EPA/MICHAEL GRUBER

Raport World Cancer Research Fund oraz American Institute for Cancer Research (AICR) oparty jest na analizie 119 badań dotyczących 12 milionów kobiet z całego świata.

W przypadku kobiet przed menopauzą ryzyko rośnie o 5 proc. po niej - o 9 proc. Typowy drink zawiera 14 gramów alkoholu "Wyniki badań sugerują, że gdy chodzi o raka piersi, żaden poziom spożycia alkoholu nie jest całkowicie bezpieczny" - powiedziała "Washington Post" jedna z autorek raportu, Anne McTiernan z Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle.

Alkohol podnosi poziom estrogenu, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Natomiast intensywne ćwiczenia fizyczne - na przykład bieganie czy jazda na rowerze - obniżają poziom estrogenu i zmniejszają ryzyko (przed menopauzą o 17 proc. po niej - o 10) - zaznaczają autorzy raportu. Nie ma jednak dowodów, by wysiłek fizyczny mógł anulować ryzyko związane ze spożytym alkoholem. Inne zachowania prawdopodobnie ograniczające ryzyko to karmienie piersią oraz spożywanie produktów mlecznych, warzyw i owoców zawierających karoten i warzyw liściowych - kapusty, szpinaku czy jarmużu.

Jak podkreślają specjaliści, picie alkoholu to tylko jeden z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka piersi, a na niektóre z nich (na przykład czynniki genetyczne, wysoki wzrost, pierwsza miesiączka przed 12 rokiem życia, wiek powyżej 50 lat, przebyta menopauza) kobiety nie mają wpływu. Mogą natomiast zmniejszyć masę ciała (otyłość po menopauzie podnosi ryzyko). Wystarczy zredukować o 10 proc. masę ciała, aby obniżyć poziom estrogenu i zmniejszyć reakcję zapalną organizmu.

Jak oceniają przedstawiciele AICR, co trzeciego przypadku raka piersi dałoby się uniknąć, gdyby kobiety nie piły alkoholu, były fizycznie aktywne i zachowywały zdrową masę ciała.

Alkohol sprzyja nie tylko rakowi piersi, ale również - w większym stopniu - innym nowotworom, na przykład jamy ustnej, wątroby i jelita. (PAP)

pmw/ zan/

Serwisy ogólnodostępne PAP