O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Restauracje znów na fali, boom na foodtrucki

Po raz pierwszy od pandemii rosną pod względem liczby placówek wszystkie części rynku gastronomicznego. Najwięcej przybyło placówek mobilnych - aż 600 w pół roku - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Foodtrucki. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
Foodtrucki. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm kateringowych i barów - wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet Poland zebranych specjalnie dla "Rzeczpospolitej".

Oznacza to, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą i powróciła na ścieżkę wzrostu. "Rynek restauracji wzbogacił się o nieco ponad 1,4 tys. punktów, a o blisko 120 punktów wzrósł rynek firm kateringowych" - mówi, cytowany przez dziennik, Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet Poland.

"Jednak najszybciej rosnącym sektorem polskiej gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych, m.in. popularnych foodtrucków, która w ostatnim półroczu wzbogaciła się o blisko 600 punktów, co oznacza wzrost w porównaniu z końcem 2023 roku o 11 proc. To tyle samo, ile wyniosła dynamika w całym 2023 roku" - dodaje. (PAP)

ep/

Zobacz także

  • Przyczepa gastronomiczna uszkodzona w wyniku wybuchu. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Przyczepa gastronomiczna uszkodzona w wyniku wybuchu. Fot. PAP/Adam Warżawa

    Wybuch w foodtrucku przed centrum handlowym w Gdańsku

Serwisy ogólnodostępne PAP