O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Uroczysty redyk tysiąca owiec przeszedł z Pienin ulicami Szczawnicy

Jesienny redyk tysiąca owiec przeszedł z pastwisk w Pieninach ulicami Szczawnicy uroczyście kończąc tym samym sezon wypasowy. Na czele barwnego redyku szedł baca Andrzej Majerski z juhasami i psami pasterskimi przy akompaniamencie góralskiej muzyki, śpiewów i zbyrkania dzwonków. Słynny szczawnicki redyk oglądały setki turystów ustawionych wzdłuż trasy przejścia.

Jesienny redyk tysiąca owiec. Fot. PAP/Grzegorz Momot
Jesienny redyk tysiąca owiec. Fot. PAP/Grzegorz Momot

Spektakularny redyk jesienny poprzedził przejazd góralskiej banderii konnej i powozów konnych z zespołami regionalnymi i oficjalnymi gośćmi. Zakończył się przy przystani flisaków nad Dunajcem, gdzie na scenie dla gości zagrają zespoły Zakopower oraz Dikanda. Występom towarzyszą kiermasze sztuki ludowej, degustacja potraw regionalnych oraz pokaz rękodzieła lokalnych artystów. Chętni mogą skosztować oscypków i bundzu z pienińskiej bacówki.

„Tegoroczny sezon wypasu owiec uważamy za bardzo udany. Lato było bardzo ciepłe, nawet upalne, ale początek był deszczowy, a to zapewniło dobry wzrost muraw, na

Więcej

Redyk jesienny w Ochotnicy Górnej. Fot. PAP/Grzegorz Momot
Redyk jesienny w Ochotnicy Górnej. Fot. PAP/Grzegorz Momot

Redyk w Ochotnicy Górnej. Owce wróciły w doliny [NASZE WIDEO]

których wypasały się owce. Deszcze na wiosnę są bardzo ważne dla pasterstwa, bo gleba nasiąka podczas wzrostu traw, tworząc odpowiedni magazyn wody. Wypas był udany nie było większych problemów. Były sytuacje groźne związane z pojawieniem się wilków, które co roku wyrządzają jakieś szkody w stadach. Obserwujemy ich coraz więcej, także juhasi muszą czuwać, a na noc stosować elektryczne pastuchy. Trzeba mieć też dobre psy, które z daleka wyczuwają wilki i szczekaniem dają znać o niebezpieczeństwie. Najważniejsze, że owce dawały dobre mleko, a to podstawa żeby zrobić dobry oscypek - bryndzę czy bundz” – powiedział PAP prezes Towarzystwa Produktu Górskiego zrzeszającego producentów produktów górskich, w tym oscypków.

Bacowie narzekają też na brak chętnych do pracy juhasów. Juhas nie jest tylko pasterzem owiec, ale musi także umieć doić owce i zrobić dobry ser. Obecnie niektórzy bacowie wspomagają się także szkolnymi psami pasterskimi typu border collie, a taki pies jest świetnym pomocnikiem i może częściowo zastąpić pracę juhasów.

Jesienne redyki zwane też przez górali osodami to uroczysty powrót owiec i pasterzy do wiosek. Taki przemarsz z owcami ma niejednokrotnie uroczysty charakter, a schodzący bacowie i juhasi z górskich hal są serdecznie witani w swoich wsiach. Redyk pieniński w Szczawnicy to największe takie wydarzenie na południu Polski.

Pochód owiec spowodował niemałe utrudnienia w ruchu. Przejazd przez Szczawnicę był niemożliwy, a w okolicach Krościenka, w kierunku Nowego Targu i Starego Sącza, utworzyły się korki.

Oscypek od 2008 roku jest wpisany na unijną listę produktów tradycyjnych, chronionych prawem w całej Unii Europejskiej. Nazwa oscypek może być stosowana tylko i wyłącznie w odniesieniu do wyrobów wyprodukowanych zgodnie z właściwą specyfikacją zawartą we wniosku o rejestrację tej chronionej nazwy pochodzenia. Żeby wytwarzać ten przysmak, bacowie muszą posiadać stosowne certyfikaty. Obecnie takie dokumenty posiada ponad 20 baców.

Więcej

Prokuratura rozpoczęła śledztwo w sprawie wypasu owiec w gdańsku Fot. PAP/Wojtek Jargiło
Prokuratura rozpoczęła śledztwo w sprawie wypasu owiec w gdańsku Fot. PAP/Wojtek Jargiło

Wypas owiec w Gdańsku. Prokuratura rozpoczyna śledztwo w sprawie korupcji

Oscypki można sprzedawać w okresie wypasu owiec, czyli od maja do października. Tradycyjny ser owczy musi mieć wrzecionowaty kształt, długość od 17 do 23 cm; średnica sera w najszerszym miejscu powinna wynosić do 6 do 10 cm, a waga od 0,6 do 0,8 kg. Barwa skórki oscypka musi być słomkowo-lśniąca lub jasnobrązowa z delikatnym połyskiem.

Oscypek to drugi - po bryndzy, polski produkt regionalny wpisany na unijną listę produktów tradycyjnych. Tradycja wyrobu owczych serów w Karpatach sięga czasów średniowiecza, a sposób ich wyrabiania nie zmienił się od wieków. Podobne sery wyrabiane są w całych Karpatach m.in. na Słowacji i Rumunii skąd przywędrowali na tatrzańskie hale pasterze wołoscy - przodkowie naszych górali.(PAP)

autor: Szymon Bafia

ep/

Zobacz także

  • Juhas podczas osodu, czyli jesiennego redyku w Osławicy Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Juhas podczas osodu, czyli jesiennego redyku w Osławicy Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Osod w Osławicy. To koniec tegorocznego wypasu owiec [NASZE WIDEO]

  • Wypas owiec na Podhalu, Fot. PAP/Grzegorz Momot
    Wypas owiec na Podhalu, Fot. PAP/Grzegorz Momot

    2 miliony do rozdania na wypas kulturowy owiec. Co trzeba zrobić, by dostać dotację?

  • Owce wracają do zagród po letnim wypasie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Momot
    Owce wracają do zagród po letnim wypasie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Grzegorz Momot

    Owce wróciły z gór. Redyk jesienny w Zakopanem [NASZE WIDEO]

  • Redyk jesienny w Ochotnicy Górnej. Fot. PAP/Grzegorz Momot
    Redyk jesienny w Ochotnicy Górnej. Fot. PAP/Grzegorz Momot

    Redyk w Ochotnicy Górnej. Owce wróciły w doliny [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP