O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Wielkanocne tradycje kulinarne w Polsce i na świecie. Ekspertka: potrawy odzwierciedlają lokalne tożsamości i symbole odrodzenia

Wielkanocne tradycje kulinarne sięgają od Afryki po Amerykę Łacińską i Azję - przekazała dr Agata Mitera ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak zaznaczyła ekspertka, wielkanocne potrawy odzwierciedlają lokalne tożsamości i symbole odrodzenia.

Wielkanocne specjały cukiernicze. Fot. PAP/	DAREK DELMANOWICZ
Wielkanocne specjały cukiernicze. Fot. PAP/ DAREK DELMANOWICZ

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich, obchodzone w wielu krajach, które różnią się tradycjami kulinarnymi. Jak tłumaczy dr Agata Mitera, ekspertka z Katedry Polityki Zdrowia Publicznego w Bytomiu, każda z tych tradycji ma swoje wyjątkowe znaczenie.

 Dr Agata Mitera: w Polsce nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez święconki

"W Polsce nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez święconki – koszyczka wypełnionego symbolicznymi produktami, takimi jak chleb, jajka, kiełbasa, sól czy chrzan. Na świątecznym stole królują jajka pod różnymi postaciami – faszerowane, w majonezie czy w sałatkach" - podkreśliła dr Mitera.

Więcej

Tulipany. Fot. PAP/	Kasia Zaremba
Tulipany. Fot. PAP/ Kasia Zaremba

Bajeczny Ogród Botaniczny w Łodzi. Kwitnie w nim ponad 50 tys. pięknych tulipanów [NASZE WIDEO]

Nieodłącznym elementem jest także żur lub barszcz biały, często podawany z jajkiem i białą kiełbasą. Na deser podaje się mazurki – kruche ciasta z lukrem i bakaliami, a także puszystą babkę drożdżową oraz sernik.

Ekspertka zaznacza, że Wielkanocne potrawy w innych krajach są również ściśle powiązane z lokalnymi tradycjami i wierzeniami. Włochy, Hiszpania, Francja czy Niemcy – każde z tych państw ma swoje charakterystyczne potrawy.

"We Włoszech tradycyjne wielkanocne danie to colomba pasquale, drożdżowe ciasto w kształcie gołębicy, symbolizujące pokój oraz torta pasqualina, wytrawne ciasto z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem, ricottą i jajkami. Na obiad często podaje się pieczoną jagnięcinę (agnello pasquale)" - zaznaczyła dr Mitera.

W Hiszpanii na wielkanocnym stole pojawiają się torrijas, smażony chleb posypany cukrem oraz cynamonem, a także hornazo – nadziewane ciasto z mięsem i jajkami.

Symbol zmartwychwstania

"W prawosławnym koszyku wielkanocnym są barwione na czerwono jajka, ponieważ ten kolor to symbol zmartwychwstania oraz chleb i sól, jako symbole bogactwa, a także różne wędliny, chrzan (najczęściej w korzeniu), babka lub kulicz" – zauważyła ekspertka.

W Azji, gdzie religijne obchody Wielkanocy nie są tak powszechne, chrześcijanie również mają swoje potrawy. W Indiach, szczególnie w Goa i Kerali, katolicy przygotowują fugias – smażone pączki chlebowe, a także sanna, puszyste ryżowe bułeczki podawane z curry. "Popularny jest także sorpotel, gulasz z wieprzowiny" – wyjaśniła dr Mitera.

Więcej

Wielka Sobota. Święcenie pokarmów. Fot. PAP/Vitaliy Hrabar
Wielka Sobota. Święcenie pokarmów. Fot. PAP/Vitaliy Hrabar

Premier z okazji świąt wielkanocnych: święta to czas miłości i wiary, nie rozmawiajmy o polityce

Na Filipinach, gdzie Wielkanoc jest świętem obchodzonym hucznie, na stole pojawia się lechón, czyli pieczone prosię, pancit – makaron symbolizujący długie życie, oraz bibingka – ciasto ryżowe.

Dekoracje i słodycze

Z kolei w Japonii Wielkanoc nie ma wymiaru religijnego, ale komercyjnie obecne są dekoracje i słodycze. "W sklepach można znaleźć Easter pudding, czyli japońską wersję flanu (mus z mleka, jajek i cukru - PAP), oraz wielkanocne wersje mochi i dorayaki" – dodaje. Mochi to ciastka, a dorayaki to rodzaj małych słodkich naleśników.

Afryka również ma swoje wyjątkowe tradycje kulinarne związane z Wielkanocą. W Etiopii na wielkanocnym stole króluje doro wat, pikantny gulasz z kurczaka, podawany z chlebem injera. Z kolei w Nigerii popularne są potrawy takie jak jollof rice, ryż gotowany z pomidorami i przyprawami, oraz moi moi – pudding z fasoli. W Kenii chrześcijanie celebrują Wielkanoc spożywając nyama choma, czyli grillowane mięso, często podawane z ugali, tradycyjną kaszą kukurydzianą.

Hummus i falafel

Jak wyjaśniła ekspertka, na Bliskim Wschodzie, w krajach takich jak Izrael, Turcja czy Egipt, chrześcijanie łączą tradycje wielkanocne z lokalnymi smakami. W Izraelu spożywa się pieczoną jagnięcinę, hummus i falafel, a na deser ma’amoul, ciastka nadziewane daktylami. W Turcji chrześcijańscy Ormianie i Grecy pieką paskalya coregi, drożdżowy chleb przyprawiony mahlepem. W Egipcie koptyjscy chrześcijanie obchodzą Wielkanoc przygotowując feseekh, soloną i fermentowaną rybę.

Wielkie czekoladowe jajka

W Brazylii z kolei tradycyjnym świątecznym deserem jest "ovo de Pascoa" – wielkie czekoladowe jajka, często ręcznie dekorowane, a na stołach króluje pieczona jagnięcina oraz potrawy na bazie ryb, szczególnie w Wielki Piątek.

Zgodnie z jej słowami, Wielkanoc to czas, w którym łączy się religijna tradycja, lokalne smaki i rodzinne spotkania przy wspólnym stole. Każdy region, niezależnie od swojej kultury, ma swoje niepowtarzalne potrawy, które stanowią ważną część obchodów tego wyjątkowego święta.(PAP)

jms/ bar/gn/

Zobacz także

  • Papież Leon XIV Fot. PAP/EPA/FABIO FRUSTACI
    Papież Leon XIV Fot. PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

    Wspólna data Wielkanocy dla wszystkich chrześcijan?

  • Msza. Fot. PAP/Rafał Guz
    Msza. Fot. PAP/Rafał Guz

    Czy w Poniedziałek Wielkanocny trzeba iść do kościoła?

  • Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF
    Wielkanoc w 1945 roku Fot. PAP/CAF

    Dzielili się tym, co mieli. Tak wyglądała Wielkanoc tuż po wojnie

  • Lany poniedziałek na rynku w Kazimierzu Dolnym Fot. PAP/Wojtek Jargiło
    Lany poniedziałek na rynku w Kazimierzu Dolnym Fot. PAP/Wojtek Jargiło

    W lany poniedziałek w niektórych rejonach deszcz. Mogą pojawić się także burze

Serwisy ogólnodostępne PAP