Truskawki oraz poziomki - charakterystyka owoców
Truskawki i poziomki to wieloletnie rośliny z rodziny Rosaceae, dość licznej rodziny, w której występują również jabłka, gruszki i wiśnie. Różnica między poziomkami a truskawkami jest taka, że poziomki są mniejsze niż truskawki. Ich skórka jest cieńsza, a smak intensywniejszy. Smak truskawek zależy od odmiany, ale generalnie jest słodko-kwaśny. Poziomki nazywane są także „dzikimi truskawkami”.
Termin „dzikie” odnosi się do faktu, że poziomki rosną bez interwencji człowieka, w przeciwieństwie do odmian uprawnych. Rośliny pochodzą z umiarkowanych regionów półkuli północnej, a odmiany uprawne są powszechnie uprawiane na całym świecie. Owoce są na ogół spożywane na świeżo jako owoce deserowe, ale można je również wykorzystać do przygotowania przetworów i aromatów.
Korzyści płynące ze spożywania truskawek oraz poziomek
Truskawka to najpopularniejszy owoc jagodowy na świecie. To pyszny, zdrowy i wszechstronny owoc. Istnieje kilka odmian truskawek o różnych smakach i kolorach. Z truskawek przyrządza się desery, dżemy, soki i syropy. Można je jeść na surowo lub używać jako dodatek do różnych przepisów, takich jak lody, koktajle mleczne, koktajle i tym podobne. Truskawki to niskokaloryczne owoce z dużą ilością błonnika i witaminy C. Zawierają również kwas foliowy, potas, witaminę K i niewielkie ilości innych składników odżywczych. Oto kilka potencjalnych korzyści płynących ze spożywania truskawek:
• Właściwości przeciwnowotworowe - truskawki mają bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, co pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek i tkanek w organizmie przez wolne rodniki. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia DNA i mogą przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie;
• Zdrowa skóra i włosy - witamina C jest ważnym składnikiem zdrowej skóry, ponieważ pomaga w produkcji kolagenu, który pomaga zachować młody wygląd i jędrność skóry. Witamina C pomaga również w gojeniu się ran, a także wzmacnia mieszki włosowe, dzięki czemu wytwarzają grubsze łodygi włosów i mniej się łamią;
• Zdrowe serce - truskawki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Według jednego z badań z 2012 roku spożywanie około ośmiu truskawek dziennie wiązało się z niższym poziomem cholesterolu i trójglicerydów, dwóch czynników zwiększających ryzyko chorób serca;
• Poprawa trawienia - wysoka zawartość błonnika w truskawkach sprawia, że są idealne do stymulowania wypróżnień i poprawy trawienia.
Zastosowanie poziomek
Poziomki są popularnym owocem do jedzenia, ale można z nich również zrobić dżem, sok i olej z nasion poziomki. Mogą dodać smaku sałatce lub innej potrawie. Sadzonki poziomki są zupełnie inne od swoich uprawnych odpowiedników. Mają znacznie bardziej intensywny, skoncentrowany smak, a konsystencja jest jędrniejsza i bardziej chrupiąca. Są również bardzo małe - poziomki są wielkości dużych winogron. Poziomki przystosowane są do obszarów zalesionych o jasnym cieniu i wilgotnej glebie. Jeśli chcesz uprawiać poziomki w pomieszczeniach, poziomka w doniczce będzie dobrym wyborem. Ze względu na niską kaloryczność - tylko 32 kcal na 100 gramów - poziomka znajduje się w różnych dietach odchudzających. Zawiera duże ilości witaminy C, która przyspiesza procesy metaboliczne w naszym organizmie. Poziomki zawierają również kwas foliowy, który usprawnia procesy metaboliczne w całym naszym organizmie i przyczynia się do utraty wagi. Owoc ma mały rdzeń i jest wypełniony nasionami. Oprócz stosowania w żywności, może być również stosowany do celów leczniczych, takich jak leczenie biegunki i innych schorzeń żołądkowo-jelitowych. Poziomki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż zwykłe truskawki. Zawierają również mniej cukru niż zwykłe truskawki, ponieważ nie wymagają tak dużego zapylania (co wymaga dużej liczby pszczół).
Odmiany poziomek
Istnieje kilka odmian poziomek. Należą do nich stare odmiany poziomek, czyli poziomka pospolita, poziomka żółta , rugia , zwisająca oraz indyjska. Krzak poziomki dorasta średnio do 15 centymetrów wysokości. Jej liście są ciemnozielone z jasnozielonym spodem i mają ząbkowane brzegi. Kwiaty są białe, różowe lub czerwone z pięcioma płatkami na końcu każdej łodygi owocującej. Owoc poziomki ma na swojej powierzchni trzy nasiona i osiąga średnicę 6-12 milimetrów. Może być koloru czerwonego lub żółtego w zależności od odmiany, do której należy. Roślina preferuje wilgotną glebę z pewną ekspozycją zacienioną, ale nie toleruje podmokłych warunków glebowych. Może być rozmnażana z sadzonek lub z rozłogów w miesiącach wczesnowiosennych lub letnich. Ze względu na słodki smak i aromat jagody są dobre do jedzenia na świeżo lub do robienia dżemów lub lodów. Owoce poziomki dojrzewają w czerwcu-lipcu. Poziomka ma wiecznie zielone liście, które rosną blisko ziemi. Niektóre gatunki poziomek były gromadzone na wolności od czasów prehistorycznych; inne były po raz pierwszy uprawiane przez europejskich kolonistów w Ameryce Północnej. Jeśli chcemy posadzić sadzonki poziomek we własnym ogrodzie, warto zajrzeć do oferty https://www.podkarpackiesady.pl/47-poziomki-i-truskawki.
Więcej na https://www.podkarpackiesady.pl/
Źródło informacji: podkarpackiesady.pl
