Wyposażenie gastronomii - jak urządzić mały lokal gastronomiczny?
Wyposażenie gastronomii, także tej niewielkiej, to naprawdę spore wyzwanie. Mała przestrzeń bowiem ogranicza nieco możliwości. Sprzęt musi być bowiem kompaktowy, ale jednocześnie powinien oferować wszystkie potrzebne funkcje. Na co trzeba zatem w tym przypadku zwrócić szczególną uwagę?
Wyposażenie małej gastronomii - o czym trzeba pamiętać?
Obecnie wyposażenie małej gastronomii nie powinno sprawiać większych problemów. W sklepach takich jak amggastro.pl znaleźć można szeroki wybór urządzeń atrakcyjnych cenowo, które zmieszczą się w niemal każdym lokalu. Na starcie warto się jednak zastanowić nad swoimi oczekiwaniami i tym, jakie funkcje są naprawdę potrzebne. Nawet mały bar czy restauracja mogą odnieść sukces, ale trzeba najpierw zainwestować w odpowiedni sprzęt.
Wyposażenie gastronomii w urządzenia do obróbki termicznej
To bardzo szeroka kategoria produktów. Nawet w przypadku małej gastronomii wybór jest ogromny. Warto tutaj kierować się jedną kwestią - rodzajem przygotowywanych potraw. Czasem wystarczy po prostu kupić kuchenkę. Niekiedy jednak koniecznością jest inwestycja w sprzęt bardziej specjalistyczny np. wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy.
Osoby, które prowadzą punkt z kebabami, nie muszą jednak kupować takiego pieca. Powinny skupić się raczej na opiekaczu do kebaba czy frytkownicy. Podobnie jest z właścicielami pizzerii. Dla nich podstawą jest wysokiej jakości piec do pizzy.
Jaki piec do pizzy sprawdzi się w małej pizzerii?
Pizzerie to od lat jedne z najpopularniejszych lokali gastronomicznych w Polsce. Konkurencja na rynku jest duża, a więc trzeba się tutaj wyróżniać wysoką jakością serwowanych potraw. Fundamentem każdej dobrej pizzerii jest oczywiście piec do pizzy. Warto postawić na urządzenie wytrzymałe i proste w obsłudze. Wcale nie musi oferować wielu funkcji. Liczy się wydajność. Piec do pizzy ma służyć tylko do pieczenia pizzy. Wszystko inne jest zbędne.
Mała gastronomia a grille elektryczne
Wyposażenie małej gastronomii często obejmuje także grille. Grillowanie jest bowiem bardzo popularnym rodzajem obróbki termicznej, który pozwala na przygotowywanie wielu różnych potraw. Jest to zdrowsza alternatywa dla smażenia. Grillowanie nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, co ogranicza kaloryczność potraw. Trzeba jednak na starcie zainwestować w odpowiedni sprzęt. Sporym zainteresowaniem wśród właścicieli lokali gastronomicznych cieszą się przede wszystkim proste w obsłudze i funkcjonalne grille kontaktowe.
Więcej na: amggastro.pl
Źródło informacji: AMG Gastro