O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Materiał partnerski

Pierwsza, uzgodniona międzysektorowo definicja rolnictwa regeneratywnego w Polsce. Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności z rekomendacjami w obszarze przyszłości i rozwoju wsi

Bezprecedensowa platforma współpracy często konkurujących ze sobą uczestników rynku produkcji i dystrybucji żywności w Polsce ma już rok. W tym czasie w ramach grup roboczych i spotkań plenarnych Społecznego Paktu na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności wypracowano m.in. pierwszą w Polsce, uzgodnioną międzysektorowo definicję rolnictwa regeneratywnego. Ma ona stać się punktem odniesienia dla dalszych działań legislacyjnych, biznesowych i edukacyjnych.

Danone (1)
Danone (1)

Inicjatywa, powołana w grudniu 2024 roku przez Polski Klub Ekologiczny pod kierunkiem profesora Zbigniewa Karaczuna ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, skupia rolników, przedstawicieli organizacji rolniczych administracji publicznej, środowiska naukowego, NGO, firm sektora spożywczego, dystrybutorów oraz organizacji konsumenckich i przyrodniczych.

W ciągu dwunastu miesięcy Pakt przeprowadził serię spotkań plenarnych i w ramach grup roboczych, których efektem są konkretne rekomendacje oraz wspólne ramy rozumienia pojęć kluczowych dla transformacji rolnictwa. Patronat nad inicjatywą objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

Nowa definicja, nowa szansa dla rolnictwa

Jednym z najważniejszych osiągnięć Społecznego Paktu dla Rolnictwa i Produkcji Żywności minionego roku było wypracowanie pierwszej, wspólnej dla interesariuszy łańcucha produkcji żywności, definicji rolnictwa regeneratywnego oraz przygotowanie rekomendacji dla rozwoju tego modelu rolnictwa w Polsce, które zostaną przekazane do Ministerstw Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Klimatu i Środowiska.

„Wypracowanie wspólnej definicji rolnictwa regeneratywnego to ważny krok w kierunku transformacji polskiego sektora rolno-spożywczego. Tylko zintegrowane działania wszystkich uczestników rynku – od rolników, przez producentów, po administrację i otoczenie społeczne – pozwolą wykorzystać szansę, jaką daje nowy model gospodarowania. Rolnictwo regeneratywne to nie tylko odpowiedź na wyzwania klimatyczne i ekonomiczne, ale także inwestycja w zdrowie gleby, ludzi i środowiska. Wierzę, że wspólne ramy rozumienia tego pojęcia przyspieszą wdrażanie praktyk, które uczynią polskie rolnictwo bardziej odpornym i konkurencyjnym” – mówi dr hab. inż., profesor SGGW Zbigniew Karaczun.

Definicja rolnictwa regneratywnego wypracowana przez Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności:

Rolnictwo regeneratywne to system praktyk rolniczych będących częścią zrównoważonego zarządzania gospodarstwem rolnym mający na celu odbudowę i poprawę zdrowia gleby, zwiększenie różnorodności biologicznej, optymalizację gospodarowania zasobami wodnymi, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i poprawę dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym dążeniu do zapewnienia trwałej opłacalności produkcji rolnej.

To droga do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i wsparcia odporności rolnictwa na sytuacje kryzysowe. To system produkcji żywności i biomateriałów wzmacniający rozwój społeczno-gospodarczy także poprzez działania na rzecz całego krajobrazu.

Praktyczne know-how dla rolników

W październiku 2025 roku, podczas spotkania Społecznego Paktu na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności, swoją premierę miał przewodnik dla rolników „Rolnictwo regeneratywne”, przygotowany przez Fundację Grunt od Nowa i DANONE. Publikacja ta zestawia trzy modele rolnictwa funkcjonujące obecnie w Polsce i Europie – konwencjonalne, ekologiczne oraz regeneratywne – wskazując na korzyści ekonomiczne i środowiskowe płynące z wdrażania praktyk regeneratywnych.

Jednym z najważniejszych wniosków płynących z publikacji jest to, że regeneracja gleby przynosi realne korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Analizy pokazują, że gospodarstwa stosujące praktyki regeneratywne odnotowują m.in.:

- redukcję kosztów operacyjnych, dzięki mniejszemu zużyciu nawozów (nawet o 25%), paliwa (nawet o 40%) i środków ochrony roślin (nawet o 30%),

- stabilniejsze plony – straty podczas ekstremalnych zjawisk pogodowych są niższe nawet o 20–30%,

- lepszą retencję wody – gleby z roślinami okrywowymi mogą zatrzymać nawet o 50% więcej wody niż gleby konwencjonalne [1].

Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności pokazuje, że tylko szeroka, międzysektorowa współpraca i otwarty dialog mogą przynieść realne zmiany w polskim rolnictwie. To inicjatywa, która wyznacza nowe standardy i daje nadzieję na lepszą przyszłość – zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Prace paktu będą kontynuowane.

O grupie spółek DANONE

DANONE to światowy lider na rynku żywności. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec-Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia Polska). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. W 9 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 200 osób. Pracownicy mogą rozwijać swoje kompetencje i zdobywać doświadczenie w zakładach produkcyjnych oraz różnorodnych zespołach działających w warszawskim biurze, a także w centrach kompetencji, które dostarczają rozwiązania do europejskich krajów, w których DANONE prowadzi swoją działalność. Są to Centrum Usług Biznesowych w obszarze Finansów, HR oraz Masterdata, IT&DATA HUB, a także Europejski Centrum Planowania w Katowicach. Wszystkie spółki grupy DANONE w Polsce posiadają certyfikat B Corp (Benefit Corporations). Ta prestiżowa forma weryfikacji potwierdza zaangażowanie całej grupy spółek DANONE w wykorzystanie biznesu jako narzędzia do wdrażania pozytywnych zmian społecznych i środowiskowych. Poznaj nas, odwiedzając stronę internetową www.danone.pl.

Źródło:

[1] FAO, 2020; Journal of Soil and Water Conservation, 2019; Institute for Agricultural Research, 2021; University of Illinois, 2020. Por. „Rolnictwo regeneratywne – Danone x Grunt od Nowa”, Fundacja Grunt od Nowa, 2025, s. 10, 14, 18.

KONTAKT PRASOWY:

Martyna Węgrzyn

kierowniczka działu komunikacji zewnętrznej, grupa spółek DANONE

martyna.wegrzyn@danone.com 

tel. 509 058 025

Danone
Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną.

Serwisy ogólnodostępne PAP