O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Bakterie coli w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące wycofywanych partii sera, z powodu podejrzenia obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Ser pochodzi z Francji. Fot. PAP/	Andrzej Lange (zdjęcie ilustracyjne)
Ser pochodzi z Francji. Fot. PAP/ Andrzej Lange (zdjęcie ilustracyjne)

GIS poinformował, że informację o prowadzonym przez producenta wycofaniu "sera MORBIER AOP" otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

Więcej

Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Paweł Pawłowski
Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Paweł Pawłowski

16-latka kupiła alkohol po pokazaniu ekspedientce podrobionego dowodu w telefonie

"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował w ostrzeżeniu.

Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025". Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami. Krajem pochodzenia jest Francja.

GIS przekazał, że prowadzony przez producenta i dystrybutorów proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu. (PAP)

kblu/ agz/gn/

Zobacz także

  • Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński
    Tatar wołowy - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Jerzy Ochoński

    Bakteria E. coli w partii tatara wołowego i metki cebulowej. GIS ostrzega

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega

  • Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Woda gazowana. Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Fragmenty szkła w wodzie gazowanej. GIS ostrzega

Serwisy ogólnodostępne PAP