O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Cukier zmienia jelitowe bakterie i układ odpornościowy

Spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia działanie DNA u bakterii obecnych w naszych jelitach. Jednocześnie modyfikuje pracę układu immunologicznego, nasilając stany zapalne - informują naukowcy.

Cukier. Fot PAP/Lech Muszyński
Cukier. Fot PAP/Lech Muszyński

Żyjące w jelitach zwierząt czy ludzi bakterie ewoluowały razem ze swoimi gospodarzami i są nieodzownym warunkiem dobrego zdrowia całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego – przypominają naukowcy z Izraelskiego Instytutu Technicznego Technion.

Mówi o tym coraz więcej badań.

Bakterie te mają zdolność do dostosowywania się do zmiennych warunków życia, m.in. związanych z dietą.

Zespół prowadzony przez prof. Naamę Geva-Zatorsky i jej zespół z Technion, we wcześniejszych badaniach odkrył, że jelitowe bakterie stosują proces znany jako inwersja DNA. To gwałtowna zmiana, w której fragment genomu jest odwracany o 180 stopni, co umożliwia szybkie dostosowanie się do nowej sytuacji.

Więcej

Spacer Fot. PAP/	Andrzej Rybczyński
Spacer Fot. PAP/ Andrzej Rybczyński

Powinniśmy robić tyle kroków dziennie. Padła konkretna liczba

W ramach nowego eksperymentu ta sama grupa badawcza odkryła, że słodzone napoje powodują tego typu inwersję w Bacteroides thetaiotaomicron - powszechnej w jelitach bakterii, która pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w jelitach.

Naukowcy zbadali wpływ spożywania różnych składników diety na profil inwersji DNA tych mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych, u myszy oraz u ludzi. Odkryli, że spożycie białego cukru powoduje inwersje DNA w tych bakteriach, która prowadzi do zmian markerów zapalnych w tym zmiany w populacjach limfocytów T i w wydzielaniu cytokin.

Zaobserwowano też zmiany w przepuszczalności jelit.

Więcej

Zdjęcie ilustracyjne Fot. murika/Adobe Stock
Zdjęcie ilustracyjne Fot. murika/Adobe Stock

Chemiczka zbadała wpływ lakierów hybrydowych na płytkę paznokcia

Dobra wiadomość jest taka – podkreślają badacze – że opisane skutki są odwracalne. Po zmianie diety profil bakterii wrócił do normy, a układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania.

Badanie to pokazuje więc, jak ważne jest sprawdzanie złożonego wpływu diety na mikrobiom i zdrowie człowieka. Naukowcy oceniają, że takie podejście pozwoli na opracowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla ludzi, które poprawią funkcjonowanie ich układu odpornościowego i ogólny stan zdrowia.

Marek Matacz

mat/ zan/ kp/

Zobacz także

  • Cukier. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Cozine/Adobe Stock
    Cukier. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Cozine/Adobe Stock

    Badanie: Polacy ograniczają spożycie cukru

  • Donald Trump. Fot. PAP/EPA/AL DRAGO / POOL
    Donald Trump. Fot. PAP/EPA/AL DRAGO / POOL

    Trump powiadomił, że coca-cola będzie mieć inny skład. "Zgodzili się"

  • Mężczyzna uprawiający jogging Fot. PAP/EPA/YURI KOCHETKOV
    Mężczyzna uprawiający jogging Fot. PAP/EPA/YURI KOCHETKOV

    Naukowcy obalają mit: wyrobienie zdrowych nawyków zajmuje więcej niż 21 dni

  • Słodycze (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Słodycze (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    To prosta droga do otyłości i chorób. Ekspert radzi, jak ograniczyć cukier w naszej diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP