Nagrodzono polskie nalewki
W ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zorganizowano Berry Fest - przegląd alkoholi z owoców jagodowych. W tym roku rozdano Medale i Grand Prix Berry Fest 2024 w kategoriach "profesjonalna" i "domowa". Jury konkursu tworzyli Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk oraz Mikołaj Rey.
Przegląd alkoholi z owoców jagodowych w Małej Wsi, to spotkanie profesjonalistów zajmujących się uprawą i osób przerabiających owoce na nalewki i wina owocowe.
Nagrody Grand PRIX
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród producentów profesjonalnych - wino z czarnej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród alkoholi domowych - nalewka z pigwowca - Cezary Pyszczak
Medale złote otrzymali:
Wino z czarnej porzeczki - Pravincja - tradycyjne wina owocowe
Nalewka dereniowa wytrawna - Andrzej Kudlicki
Nalewka z pigwowca - Paweł Krawiec
Medale srebrne otrzymali:
Wino jagoda kamczacka półsłodkie - Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
Wino z jagody kamczackiej z owoców odmiany Honeybee - półwytrawne - Piotr Poseł z gospodarstwa Zdrowe Jagody
Wino z czarnej porzeczki - Cydro-Win, Paweł Rudnik
Nalewka z czarnej porzeczki - Mariusz Trzeciak
Nalewka Malinowa 18% - Nalewkarnia Longinus
Medale brązowe otrzymali:
Nalewka Staropolska Aronia - Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy
Nalewka Żurawinowa 18% - Nalewkarnia Longinus
Wino agrestowe białe półwytrawne DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
Wino jagoda kamczackiej półwytrawne Warulik - Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
Nalewka z czerwonej porzeczki - Mariusz Trzeciak
Nalewka z derenia - Paweł Krawiec
Eksperci, którzy oceniali jagodowe alkohole
Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk - ekspert od alkoholi mocnych, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć oraz Katarzyna Puk – sommelier i sędzia w konkursach winiarskich. (mat. pras.)
gn/