O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Kiedy ustabilizują się ceny żywności? Ekspert podał rok

Ceny żywności mogą się ustabilizować w II połowie 2023 roku, jeśli skończy się wojna na Ukrainie i zacznie się normalny światowy handel - powiedział w czwartek wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.

Według wiceprezesa PFPŻ wysokie ceny żywności mogą spowodować zmianę nawyków czy idei.  Fot. PAP/	Albert Zawada
Według wiceprezesa PFPŻ wysokie ceny żywności mogą spowodować zmianę nawyków czy idei. Fot. PAP/ Albert Zawada

Wiceprezes PFPŻ w wywiadzie dla RMF FM wskazał, że na wzrost cen żywności złożyło się kilka czynników, m.in podwyżka cen surowców energetycznych, zerwanie łańcuchów dostaw czy wojna w światwym spichlerzu - Ukrainie. Zaznaczył, że sytuacja może się ustabilizować w II poł. 2023 roku, "jeśli skończy się wojna i zacznie się normalny światowy handel".

Więcej

 Zakupy na placu targowym „Stary Kleparz”, najstarszym działającym nieprzerwanie targowisku Krakowa założonym w połowie XIV wieku. PAP/Jerzy Ochoński
Zakupy na placu targowym „Stary Kleparz”, najstarszym działającym nieprzerwanie targowisku Krakowa założonym w połowie XIV wieku. PAP/Jerzy Ochoński

Badanie: średnie ceny podstawowych produktów spożywczych wzrosły w kwietniu o 6,2 proc. w porównaniu do ubiegłego roku

Gantner powiedział też, że w Polsce, która eksportuje ok. 40 proc. produkcji żywności, niedobór podstawowych produktów nie grozi. "Gdyby coś się naprawdę działo złego - teoretycznie jest możliwa interwencja, która spowoduje, że pewnych rzeczy nie wyeksportujemy" - powiedział. Zauważył również, że prognozy plonów zbóż i owoców w tym sezonie są dobre, ale barierą w wyhamowaniu wzrostu cen w sklepach są rosnące koszty produkcji żywności przetworzonej.

Pytany, czy rozwiązaniem mogłyby być urzędowe ceny, powiedział, że to byłby "krok w kierunku katastrofy", powrót "do gospodarki niedoboru". Jeśli się okaże, że jakaś duża grupa producentów nie zmieści się w tych cenach urzędowych, przestanie produkować. A efekt to czarny rynek, reglamentacja - wyjaśnił.

Ideologiczne przesłanki kupowania żywności

Według wiceprezesa PFPŻ wysokie ceny żywności mogą spowodować zmianę nawyków czy idei. "Może się okazać, że sytuacja ekonomiczna spowoduje, że odłożymy na bok nasze ideologiczne przesłanki kupowania żywności ekologicznej, a skupimy się nad tym, co jest podstawowe". Powiedział, że obecnie wydatki na żywność stanowią średnio ok. 30 proc. w koszyku polskiego konsumenta, podczas gdy np. w Niemczech - ok. 11-15 proc. "Ta różnica zawsze była duża, a teraz się pogłębia" - skonkludował. W jego ocenie sytuacja na rynku żywności może też przyczynić się do pewnych korekt w unijnej polityce energetycznej.

Jak podał Główny Urząd Statystyczny ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2022 r. wzrosły rdr o 12,4 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny wzrosły o 2,0 proc.

Najmocniej inflację podbijały ceny żywności, które wzrosły o 4,1 proc. m/m. W ramach tej kategorii ceny mięsa wzrosły o 8,5 proc. m/m, w tym mięso drobiowe i wieprzowe drożało w dwucyfrowym tempie już drugi miesiąc z rzędu. Wyraźnie drożało też pieczywo (5,7 proc. m/m), oleje i tłuszcze (4,0 proc. m/m), produkty mleczne (3,1 proc. m/m). Jeżeli chodzi o ceny użytkowania mieszkania to wzrost wyniósł 1,9 proc. m/m, a jego wyposażenia 1,7 proc. m/m. Pierwsza z tych dwóch kategorii - jak napisano - rosła głównie ze względu na ceny opału (+9,2 proc. m/m) oraz czynszów (2,3 proc. m/m), a druga - przez wzrost cen środków czyszczących (2,7 proc. m/m). Ceny w kategorii rekreacja i kultura podskoczyły o 2,0 proc. m/m, głównie ze względu na wzrost cen turystyki zorganizowanej zagranicą (+10,2 proc. m/m), a ceny w kategorii „inne” o 1,3 proc. m/m. (PAP)

autor: Ewa Wesołowska

gn/

Zobacz także

  • Udział rynku Unii Europejskiej w polskim eksporcie wyniósł 75 procent. Fot. Adobe Stock/Negro Elkha
    Udział rynku Unii Europejskiej w polskim eksporcie wyniósł 75 procent. Fot. Adobe Stock/Negro Elkha

    Rośnie wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski. Czego sprzedajemy najwięcej?

  • Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Pierwszy w Polsce pokazowy zbiór pochodzących z Chin i Japonii czterech odmian imbiru w ramach kontynuacji projektu „Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa” Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Specjalnie dla PAP

    Poznańscy badacze chcą stworzyć polską odmianę imbiru

  • Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange
    Chipsy ziemniaczane, hotdog, musztarda, keczup. Fot. PAP/Andrzej Lange

    Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

  • Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa
    Bank Żywności SOS w Warszawie, magazyn. Fot. Dominik Gliwa

    Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP