O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dlaczego w sklepach brakuje cukru?

Deficyt cukru w znacznym stopniu wynika z zachowań konsumentów - powiedział PAP ekonomista banku Credit Agricole Jakub Olipra. Dodał, że efektem wzmożonego popytu a także większych kosztów produkcji będą kolejne podwyżki.

W sklepach brakuje cukru. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk
W sklepach brakuje cukru. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Według eksperta, "żaden system logistyczny nie jest w stanie obsłużyć konsumentów, którzy wykupują cukier w ilościach hurtowych". Wyjaśnił, że sklepy analizują strukturę i ilości zakupów,  dostosowując do nich zapasy. Jednak -  jak zaznaczył - "utrzymanie dużych zapasów jest dla nich kosztem, a często nie jest to możliwe ze względów braku odpowiedniej powierzchni".

Olipra uważa, że to, co dzieje się w marketach, zwłaszcza sieciowych, obsługujących znacznie więcej klientów niż np. małe lokalne sklepy, przypomina to, co działo się na stacjach benzynowych na początku wojny w Ukrainie. "Owszem, przejściowo wystąpiły braki paliwa na niektórych stacjach, ale to nie znaczyło, że paliwo się skończyło. Po kilku dniach sytuacja unormowała się. I tak  będzie również w przypadku cukru" - powiedział.

Zaznaczył, że Polska jest trzecim największym producentem cukru w Europie i w magazynach jest go więcej niż Polacy potrzebują. "Naprawdę, nie bałbym się o dostępność cukru na rynku krajowym" - wskazał. Dodał, że efektem obserwowanego obecnie wzmożono popytu będzie wzrost cen, "bo w warunkach, gdy konsumenci za wszelką cenę chcą kupić cukier, sklepy mają dowolną rękę, by ją podnosić" - powiedział. Przypomniał, że ceny cukru wzrosły w ciągu roku o 40 proc. m.in. ze względu na drożejące nawozy, środki ochrony roślin, paliwa czy koszty pracy. Dodał też, że wzrost cen ropy naftowej przyczynił się do zwiększenia popytu na biopaliwa, które wytwarza się m.in. z buraków cukrowych.

Jego zdaniem cukier będzie nadal drożał, ze względu na czynniki inflacyjne, które mają bardzo szeroki zakres. Zauważył, że choć ceny cukru rosną na całym świecie, to w Polsce dodatkowym czynnikiem są właśnie zachowania konsumenckie.

Jak wynika z danych Związku Producentów Cukru w Polsce w kampanii 2021/22 produkcja cukru w Polsce sięgnęła ponad 2,3 mln ton, podczas gdy rok wcześniej było to 1,98 mln ton. (PAP)

Autorka: Ewa Wesołowska

kgr/
 

Zobacz także

  • Portfel z pieniędzmi Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Portfel z pieniędzmi Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Inflacja bazowa w listopadzie. NBP podał dane

  • Kosz z zakupami - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Adam Kumorowicz
    Kosz z zakupami - zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Adam Kumorowicz

    Inflacja w listopadzie. GUS podał dane

  • Adam Glapiński. Fot. PAP/Radek Pietruszka
    Adam Glapiński. Fot. PAP/Radek Pietruszka

    Glapiński: prognozy wskazują, że inflacja w najbliższych latach będzie w celu NBP

  • Pieniądze (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Szymon Pulcyn
    Pieniądze (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Szymon Pulcyn

    Rada Polityki Pieniężnej po raz kolejny obniżyła stopy procentowe o 0,25 pkt proc.

Serwisy ogólnodostępne PAP