O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dolnośląskie: od wtorku do czwartku w Zamku Czocha Festiwal Kuchni Historycznej

Prezentacja historycznych potraw oraz spotkania ze znawcami dawnej kuchni to część atrakcji I Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej, który we wtorek rozpocznie się w Zamku Czocha na Dolnym Śląska.

Sucha k. Leśnej, 09.04.2015. W Zamku Czocha powstała 9 bm. Szkoła Magii i Czarodziejstwa, której członkiem na całe 4 dni może zostać każdy miłośnik powieści o Harrym Potterze. W zabawie w formie LARP (live action role-playing), czyli rozrywce na pograniczu gry i rzeczywistości, podczas której uczestnicy i organizatorzy wspólnie tworzą inny świat, opisany w książce, uczestniczy ponad 120 osób z całego świata. To druga edycja wydarzenia. Cztery dni magicznej rozrywki kosztują 280 euro.  (soa) PAP/Maciej Kulczyński Archiwum PAP © 2018 / Maciej Kulczyński
Archiwum PAP © 2018 / Maciej Kulczyński / Sucha k. Leśnej, 09.04.2015. W Zamku Czocha powstała 9 bm. Szkoła Magii i Czarodziejstwa, której członkiem na całe 4 dni może zostać każdy miłośnik powieści o Harrym Potterze. W zabawie w formie LARP (live action role-playing), czyli rozrywce na pograniczu gry i rzeczywistości, podczas której uczestnicy i organizatorzy wspólnie tworzą inny świat, opisany w książce, uczestniczy ponad 120 osób z całego świata. To druga edycja wydarzenia. Cztery dni magicznej rozrywki kosztują 280 euro. (soa) PAP/Maciej Kulczyński Archiwum PAP © 2018 / Maciej Kulczyński

Zamek Czocha to średniowieczna warownia położona w miejscowość Sucha nad Zalewem Leśniańskim.

Jak poinformowała PAP Joanna Lamparska, organizator festiwalu, Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej „Twierdza smaków” to pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.

„Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Puecklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich” - przekazała Lamparska.

Pierwszego dnia festiwalu będzie można m.in. spróbować rosyjskiej kuchni polowej z okresu 1914-1918. Na gości będzie czekać solianka, bliny czy drożdżowe naleśniki z gęsta śmietaną.

Prezentowana będzie także kuchnia sarmacka, w tym kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, czy zupa kapuściana na wędzonych kościach.

Z kolei wśród potraw ze średniowiecznej kuchni rycerskiej znalazły się m.in. abulasta – jajecznica na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią.

Oprócz degustacji historycznych potraw podczas festiwalu będzie można również spotkać się ze znawcami dawnej kuchni.

Lamparska podkreśliła, że turystyka kulinarna to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce.

Festiwal zakończy się w czwartek.(PAP)

pdo/ itm/

Serwisy ogólnodostępne PAP