O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dieta niskokaloryczna może cofnąć cukrzycę

Dieta niskokaloryczna polegająca na spożywaniu przez trzy miesiące zaledwie 850 kalorii dziennie może cofnąć rozwój cukrzycy typu 2 – twierdzą brytyjscy eksperci na łamach „Lancet Diabetes and Endocrinology”.

Fot. PAP/Jacek Turczyk
Fot. PAP/Jacek Turczyk

Główny autor badania prof. Roy Taylor z Newcastle University twierdzi, że jest to kolejny dowód, że cukrzyca jest chorobą, którą można zahamować i nie trzeba się z nią borykać do końca życia. Specjalista od wielu lat przekonuje, że skutecznym na to sposobem jest dieta niskokaloryczna.

W badaniu, które przeprowadzono w Szkocji i Anglii, uczestniczyło 149 osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Ochotnicy przez 12-30 tygodni musieli spożywać specjalnie przygotowane dla nich płyny i posiłki półpłynne. Po tym okresie przez kolejnych kilka tygodni byli przestawiani na zwykłą dietę.

Po roku obserwacji u 69 ochotników (43 proc.) zaobserwowano cofnięcie się choroby. W przypadku innych pacjentów z grupy porównawczej, u których stosowano tradycyjne leczenie z użyciem leków, w tym samym okresie udało się tego dokonać jedynie u 4 proc. badanych.

Po dwóch latach 53 osoby (36 proc.) na diecie niskokalorycznej nadal wykazywały objawy remisji cukrzycy i nie musiały zażywać żadnych farmaceutyków.

„BBC News” informuje, że większość uczestników eksperymentu schudła o co najmniej 10 kilogramów. Jeden z ochotników 58-letni Joe McSorley w ciągu zaledwie 12 tygodni stracił aż 17 kg (schudł z 90 do 73 kg). Później nieco przytył, ale po 2 latach nadal ważył 77 kg.

Chudnięcie nie gwarantuje jednak zatrzymania cukrzycy. Dr Nicola Guess z King's College London zwraca uwagę, że u 16 proc. uczestniczących w badaniu osób cukrzyca znowu zaczęła się rozwijać, choć po dwóch latach ważyli oni co najmniej 15 kg mniej.

„Konieczne są dalsze badania, które pozwolą zrozumieć dlaczego tak się dzieje” – podkreśla specjalistka. Diabetes UK dodaje, że cukrzyca jest skomplikowaną chorobą i nie u każdego pacjenta może przynieść korzyści dieta niskokaloryczna. Poza tym, nie u każdej osoby można ją zastosować. (PAP)

zbw/ ekr/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP