Napar z ziół poprawi samopoczucie

2019-06-19, 09:51 aktualizacja: 2019-06-19, 12:29
Zioła i napary oraz napoje z nich dają wiele korzyści. Zwłaszcza latem w upalne dni dobrze jest po nie sięgnąć, by poprawić swoje samopoczucie. Któż nie lubi lemoniady z miętą? Poczuj się wspaniale dzięki ziołom.

"Wpuść napary do swojego życia" - to rada a jednocześnie tytuł książki Celine Ruffet. Autorka chciała dzielić się swoją pasją z innymi tak bardzo, że stworzyła L'Infuseur - kolekcję wykwintnych mieszanek detoksykacyjnych dla smakoszy. W swych kompozycjach wykorzystuje zioła, owoce i przyprawy, które dobrze działają na ciało i umysł. W swojej książce mówi też, jak uprawiać ogród ze świeżymi ziołami na balkonie i korzystać z nich. Wśród czterdziestu ultraprostych receptur znajdziemy tonik-wodę kokosową, idealną do nawodnienia i regeneracji po wysiłku fizycznym.

Jak go zrobić? Obieramy i rozgniatamy dwa plasterki świeżego imbiru. Zaparzamy na zimno, przez dziesięć minut, imbir i 6 gałązek świeżej mięty w 500 ml wody kokosowej. Po wymaganym czasie usuwamy kawałki imbiru i liście mięty. Dodajemy sok z jednej limonki. Pijemy wyłącznie świeże.

Z kolei szefowa kuchni Angele Ferreux-Maeght, zielona muza dobrego samopoczucia i autorka udanych książek kucharskich, kontynuuje krucjatę na rzecz korzystnej diety. Jej nowym wyzwaniem są "wody aranżowane", znane również jako "wody detoksykacyjne", które poprawiają trawienie, nawodnienie i tonizują. Sprawiają, że jednocześnie unikamy zbyt dużej ilości kawy, słodzonych soków lub napojów gazowanych.

Z jej książki pochodzi następujący przepis. Zaparzamy przez 30 minut w temperaturze pokojowej 1,5 l wody z dwiema łyżkami pokruszonych nasion kardamonu, kilkoma gałązkami tymianku, 1 garścią suszonych pączków róży i odrobiną suszonych kwiatów hibiskusa.

Kto nie jest przekonany do supermocy roślin niech sięgnie po książkę "Napoje natury", fitoterapeuty Michaela Isteda. Zainspirowany recepturami, znanymi od tysiącleci, stworzył precyzyjny przewodnik po roślinach. Autor wyjaśnia, jak je zbierać i konserwować, aby przygotować mleczka roślinne, uspokajające napary, napoje energetyczne, a nawet mikstury miłosne... Wśród sześćdziesięciu eliksirów wyróżnia się ten na bazie miłorzębu japońskiego, który stymuluje mózg: idealny podczas egzaminów lub przed ważną prezentacją.

Umieszczamy w słoiku 15 g świeżego miłorzębu i rozmarynu, 20 g imbiru obranego i pociętego na kawałki oraz 250 g miodu. Zamykamy słoik i odstawiamy na 20 do 30 minut na patelnię z wodą o temperaturze 50 st. C. Po tym czasie gasimy palnik. Delikatnie wstrząsamy słoikiem i przechowujemy napar, przez co najmniej dwa tygodnie w ciemnej szafce. Filtrujemy. Wlewamy jedynie 50 ml do filiżanki gorącej wody i delektujemy się.

Na koniec mały przegląd ziołowych właściwości:

Mięta pieprzowa - tonik zaspokoi pragnienie, poprawi trawienie i uspokoi nudności.
Rozmaryn - działa antystresowo, detoksykująco i stymulująco.
Tymianek - ma działanie detoksykujące, usuwa zmęczenie, jest antyseptyczny i antybakteryjny.
Bazylia - działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie, działa moczopędnie, usuwa wzdęcia.
Rumianek - poprawia trawienie, ułatwia zasypianie.
Pietruszka - dostarcza witaminę C, działa moczopędne i detoksykująco. (PAP Life)

dki/ lozo/ dki/

(elle.fr)