O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Światowy Dzień Czekolady w niedzielę

Czekoladowe cukierki, batony w polewie czekoladowej, ciasteczka z czekoladą czy czekoladowe lody - jak widać, ma wiele zastosowań, nie tylko w kuchni. Czekolada w niedzielę ma swoje święto. Z tej okazji proponujemy fit brownie.

Czekolada produkowana w Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego "Gryf". Fot. PAP/Marcin Bielecki
Czekolada produkowana w Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego "Gryf". Fot. PAP/Marcin Bielecki

Czekoladę można wykorzystać na wiele sposobów - nie tylko do jedzenia, np. w postaci czekoladowego fondue, którym polewa się takie owoce, jak banany czy truskawki. Czekolady używa się też w kosmetyce, np. do masaży - to bezpieczniejsza opcja, która nie grozi zbędnymi kilogramami...

Jednak, jak przekonywała w jednym z wywiadów dla PAP Life Jadwiga Przybyłowska, dietetyk i ekspertka kampanii "Słodka równowaga", od kawałka czekolady nie utyjemy. "Problemem jest brak umiaru, a nie słodki produkt. Mała czekoladka czy słodki rogalik zjedzony wraz z czarną, niesłodzoną kawą nie zaburzy nam bilansu energetycznego. Ale jeżeli będziemy zjadać całą tabliczkę czekolady wieczorem i nie będziemy się ruszać, to nie spalimy tych kalorii, które dostarcza cała czekolada czy inne źródło kalorii" - mówiła.

Z wykorzystaniem czekolady można zrobić wiele deserów: babeczek, ciasteczek czy ciast - tym najpopularniejszym jest chyba brownie. Żeby było zdrowsze, można zrobić je z kaszy jaglanej, co w swojej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" proponuje Jessica Meinhard.

I tak do przygotowania jaglanego brownie potrzebne będą następujące składniki: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/4 szklanki mleka krowiego, łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia; 3,5 łyżki ksylitolu, łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady 70 proc., 2 łyżeczki olejku migdałowego oraz szczypta soli. Polewę przygotujemy z 50 g gorzkiej czekolady 70 proc. i łyżki oleju kokosowego. Natomiast do dekoracji przydadzą się liofilizowana żurawina oraz płatki migdałowe.

Oto, jak przygotować czekoladowe ciasto według przepisu Meinhard. Zaczynamy od kaszy jaglanej - gotujemy ją w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez około 15 minut, aż do wchłonięcia całej wody.

"W jeszcze gorącej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ciasto powinno być bardzo cienkie. Pieczemy około 45 minut w 180 st. C" - instruuje autorka. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej. Kiedy masa wystygnie, polewamy nią brownie i od razu dekorujemy według uznania. Przed podaniem wstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny.

"Rzeczywiście bardzo proste i bardzo czekoladowe, zdecydowanie jeden kawałek wystarczy" - komentuje Joanna, jedna z obserwatorek instagramowego konta Jessici i podkreśla, że ciasto wzbudziło zachwyt! (PAP Life)

pau/ jbr/
 

Galeria (9)

  • Czekolada produkowana w Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego "Gryf". Fot. PAP/Marcin Bielecki
    1/9

    Czekolada produkowana w Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego "Gryf". Fot. PAP/Marcin Bielecki

  • Czekoladowa Makieta Kolejowa w Stacji Muzeum w budynku dawnego dworca Warszawa Główna. Fot. PAP/Marcin Obara
    2/9

    Czekoladowa Makieta Kolejowa w Stacji Muzeum w budynku dawnego dworca Warszawa Główna. Fot. PAP/Marcin Obara

  • Sklep z czekoladą w centrum belgijskiej Brugii. Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski
    3/9

    Sklep z czekoladą w centrum belgijskiej Brugii. Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski

  • Poznańskie koziołki, w całości wykonane z czekolady. stanęły na Placu Wolności w 2015 roku. Fot.  PAP/Jakub Kaczmarczyk
    4/9

    Poznańskie koziołki, w całości wykonane z czekolady. stanęły na Placu Wolności w 2015 roku. Fot. PAP/Jakub Kaczmarczyk

  • Tabliczki czekolady w kształcie sztabek złota, czyli pamiątki inspirowane "złotym pociągiem" sprzedawane na Zamku Książ w Wałbrzychu. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
    5/9

    Tabliczki czekolady w kształcie sztabek złota, czyli pamiątki inspirowane "złotym pociągiem" sprzedawane na Zamku Książ w Wałbrzychu. Fot. PAP/Maciej Kulczyński

  •  Mistrzyni czekolady Joanna Klimas-Profus przygotowuje dwumetrowego orła z czekolady. Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski
    6/9

    Mistrzyni czekolady Joanna Klimas-Profus przygotowuje dwumetrowego orła z czekolady. Fot. PAP/Bartłomiej Zborowski

  • Modelka prezentuje kreację z czekolady na pokazie w Brukseli. Fot. PAP/EPA/OLIVIER HOSLET
    7/9

    Modelka prezentuje kreację z czekolady na pokazie w Brukseli. Fot. PAP/EPA/OLIVIER HOSLET

  • Ziarna kakaowca z Wybrzeża Kości Słoniowej. Fot. PAP/EPA/LEGNAN KOULA
    8/9

    Ziarna kakaowca z Wybrzeża Kości Słoniowej. Fot. PAP/EPA/LEGNAN KOULA

  • Czekolada z orzechami. Fot. PAP/ EPA/STEPHANIE LECOCQ
    9/9

    Czekolada z orzechami. Fot. PAP/ EPA/STEPHANIE LECOCQ

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange
    Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
    Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP