O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Tłuszcz – wróg czy sprzymierzeniec wegetarian?

Choć kojarzy się z niezdrową, przetworzoną żywnością, jest w istocie niezbędnym elementem zbilansowanej diety – także tej roślinnej. Tłuszcz to składnik, którego nie warto pomijać w komponowaniu codziennego menu. Sięgajmy jednak wyłącznie po jego zdrowe odmiany.

Fot. PAP/Kalbar
Fot. PAP/Kalbar

Diety roślinne od lat zyskują na popularności. Z produktów odzwierzęcych rezygnujemy zarówno z przyczyn ideologicznych, jak i zdrowotnych – jadłospis bazujący na roślinach uchodzi za wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częste sięganie po warzywa i owoce oraz kompilowanie ich w codziennym menu z tłuszczami pochodzenia roślinnego i pełnoziarnistymi produktami to najlepszy sposób na uzyskanie diety w pełni zbilansowanej – bogatej w witaminy, składniki mineralne i błonnik.

Jednym z istotniejszych elementów naszej diety jest tłuszcz. Niestety, nie cieszy się on uznaniem, szczególnie wśród osób odchudzających się, które wierzą na ogół w tezę, iż tłuste potrawy odpowiadają za przybieranie na wadze i pogorszenie stanu zdrowia. Jest to mit. Bo o ile tłuszcze nasycone, zawarte w przetworzonej żywności, są w istocie wrogiem smukłej sylwetki i zwyczajnie zagrażają zdrowiu, o tyle wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 powinny być stałym elementem naszego jadłospisu.

Kwasy tłuszczowe omega–3 odgrywają ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu: korzystnie wpływają na serce, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy, działają przeciwzapalnie i antyalergicznie. Problematyczną kwestią pozostaje włączenie ich do diety roślinnej – ich podstawowym źródłem są przecież ryby i owoce morza, a więc produkty eliminowane przez wegetarian. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje tymczasem, że w naszej codziennej diecie znajduje się nadmiar szkodliwych tłuszczów nasyconych, odpowiedzialnych m.in. za podwyższanie poziomu złego cholesterolu. Obecne są nie tylko w mięsie i wędlinach, ale też w maśle i serach.

Zdrowych tłuszczów szukajmy wśród produktów roślinnych, takich jak olej lniany czy, niesłusznie uznawana za prymitywną alternatywę masła, margaryna. „Aby zapewnić odpowiednią porcję zdrowych tłuszczów w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, warto sięgnąć po margaryny, szczególnie te, które są bogate w sterole i stanole roślinne. Margaryny zawierają nawet 80 proc. ciekłych olejów roślinnych, szczególnie rzepakowy, który jest bogaty w niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, są też źródłem witamin A, D i E” – tłumaczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, której celem jest edukacja na temat tego czym są zdrowe tłuszcze oraz podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego odżywiania.

Tłuszcz, jak widać, niejedno ma imię – choć kojarzy się z niezdrowym i ciężkostrawnym jedzeniem, występuje także pod znacznie zdrowszymi, roślinnymi postaciami. Nawet jeśli nie jemy na co dzień produktów pochodzenia zwierzęcego, nie rezygnujmy z tłuszczu, który jest jednym z najważniejszych makroskładników, a zarazem filarem zbilansowanej diety. (PAP Life)

iwo/ jbr/

Tematy

Zobacz także

  • Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange
    Słone przekąski (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Andrzej Lange

    Dietetyczka radzi, po co sięgać, gdy dopada nas ochota na słone lub słodkie przekąski

  • Zrozumieć FODMAP: klucz do łagodzenia objawów IBS

  • Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/	DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)
    Owoce palmy olejowej. Fot. PAP/EPA/ DEDI SINUHAJI (zdjęcie ilustracyjne)

    Weganie czy wszystkożercy. Co jedli nasi prehistoryczni przodkowie?

  • Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz
    Ćwiczenia. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

    Co daje najlepsze rezultaty w walce z otyłością? Badanie

Serwisy ogólnodostępne PAP