O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Broccamole - danie z brokułów, które może stać się popularniejsze niż guacamole

Awokado stało się prawdziwym przebojem kulinarnym, cenionym ze względu na smak i właściwości prozdrowotne. Problemem jest jednak to, że uprawa tych owoców ma fatalny wpływ na środowisko. Pora więc zastąpić awokado brokułem, a zamiast guacamole przyrządzić broccamole.

Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

Awokado, owoc o orzechowym smaku i kremowej konsystencji miąższu, cieszy się ogromną popularnością ze względu na to, że zawiera cenne składniki odżywcze, zwłaszcza zdrowe kwasy tłuszczowe. Podawany jest często w postaci guacamole - na kromkach chleba lub w miseczce.

Ale ekolodzy wskazują na to, że awokado ma także swoją ciemną stronę - uprawy tego owocu pochłaniają ogromne ilości wody. Żeby uzyskać kilogram awokado, potrzeba zużyć aż 1000 litrów. Dla porównania - wyhodowanie kilograma pomidorów wymaga 180 litrów wody.

Z tego powodu niektórzy restauratorzy odstawiają awokado, rezygnują z robienia guacamole, a zamiast niego podają broccamole, pisze francuskie "Elle". Przepis jest ten sam tylko zamiast awokado dodaje się gotowane brokuły.

Jak zrobić broccamole? Bierzemy 1 kg brokułów, 2 duże czerwone cebule, 1 pęczek kolendry, 6 papryczek jalapeno, 6 ząbków czosnku, 120 ml soku z limonki, 1,5 łyżeczki mielonego kminku, sól do smaku.

Odcinamy różyczki od łodyg brokułów. Do wrzącej wody wrzucamy najpierw łodygi, a 5 minut później dodajemy różyczki, które wcześniej zanurzamy w misce z kostkami lodu, aby zachowały zielony kolor. Kroimy kolendrę i drobno siekamy czerwoną cebulę, czosnek i papryczki jalapeno. Wszystko miksujemy, doprawiamy kminkiem, sokiem z limonki i solą. Broccamole jest gotowe do rozsmarowania na kanapkach.

Taka pasta jest bardzo zdrowa, bo brokuły to prawdziwa skarbnica witamin C i A, kwasu foliowego, potasu i wapnia. A że mają niski indeks glikemiczny, można je włączyć do diety osób chorych na cukrzycę. Dzięki zawartości chromu, warzywo to dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Brokuły są również doskonałe dla tych, którzy się odchudzają – 100 g zawiera zaledwie 35 kcal. (PAP Life)

dki/ gra

dki/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP