O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Bakterie obecne w oliwkach pomocne w zatruciach metalami ciężkimi

Bakterie występujące w oliwkach pomagają w czasie zatrucia metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, arsen czy kadm, wynika z najnowszych badań naukowców z hiszpańskiego uniwersytetu Jaen.

Oliwki. Fot. PAP/EPA/ALI ALI
Oliwki. Fot. PAP/EPA/ALI ALI

Jak poinformowała koordynatorka prac badawczych Hikmate Abriouel, bakterie pozwalające oczyszczać układ pokarmowy z metali ciężkich są obecne w oliwkach rosnących na drzewach. Jednak ich liczba wyraźnie zwiększa się po opadnięciu owocu. Jest to następstwo procesu fermentacji.

Hikmate Abriouel wyjaśniła, że najwięcej bakterii hamujących wchłanianie przez organizm metali ciężkich tworzy się w ramach naturalnej fermentacji z dodatkiem soli, czyli w warunkach tradycyjnej produkcji oliwy. Badaczka wskazała, że już po kilku dniach bakterie intensywnie się namnażają.

"Zidentyfikowane szczepy bakterii wpływające dobroczynnie na układ pokarmowy, pokrywając błonę śluzową jelita, blokują metalom ciężkim dostęp do jego ścian i utrudniają przeniknięcie do układu krwionośnego" - wyjaśniła Abriouel.

Koordynatorka badań porównała bakterie występujące w oliwkach do "gąbki", przechwytującej metale ciężkie.

"Szczepy te utrudniają wchłonięcie przez organizm szkodliwych substancji takich jak rtęć, arsen czy kadm, po czym ostatecznie eliminują je z układu trawiennego, zamieniając w element kału" - dodała badaczka z hiszpańskiej uczelni.

Wnioski z badania prowadzonego na uniwersytecie w Jaen na południu kraju opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu "Scientific Reports". Naukowcy wskazali w nim, że najlepsze rezultaty w walce z zatruciami metalami ciężkimi potwierdzono w przypadku bakterii z grupy Lactobacillus pentosus.

Autorom badania, finansowanego przez hiszpańskie ministerstwo nauki, innowacji i uczelni wyższych, udało się już ustalić kody genetyczne bakterii, pomocnych w unieszkodliwianiu metali ciężkich w układzie pokarmowym. (PAP)

zat/ zan/

Tematy

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP