O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dietetyczka: olej palmowy w świątecznych produktach może szkodzić zdrowiu

Olej palmowy pojawia się w wielu słodyczach i margarynach, ale jego nadmiar może szkodzić zdrowiu – powiedziała PAP dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka. Ostrzegała, by podczas świątecznych zakupów uważnie czytać etykiety i wybierać zdrowsze tłuszcze.

Wigilijne jedzenie (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Adam Warżawa
Wigilijne jedzenie (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Adam Warżawa

Jak przypomniała dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Sosnowcu, świąteczne zakupy często robimy w pośpiechu, kierując się atrakcyjnym wyglądem opakowań, zapominając o tym, co naprawdę znajduje się w środku.

- Najważniejsze, aby zwracać uwagę na skład danego produktu. Im krótszy skład, tym lepiej. Jeśli na pierwszym miejscu znajduje się cukier albo olej palmowy, warto wybrać zdrowszą alternatywę – powiedziała PAP ekspertka.

Przypomniała, że olej palmowy jest jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów roślinnych na świecie. Jest szeroko stosowany w słodyczach, margarynach i produktach gotowych; jest stosunkowo tani, odporny na wysokie temperatury i ma długą datę przydatności do spożycia.

Jednak z punktu widzenia zdrowia zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych – od 45 do 55 proc. całkowitej zawartości tłuszczów, co jest porównywalne z tłuszczami zwierzęcymi. Spożycie nadmiaru tego typu kwasów sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia i otyłości.

Także klimatolodzy podkreślają, że produkcja oleju palmowego wiąże się z wylesianiem, niszczeniem siedlisk roślin i zwierząt, a także naruszeniami praw człowieka w niektórych regionach świata, w tym w Indonezji.

Mochocka zaleciła przygotowywanie świątecznych przysmaków samodzielnie w domu, z użyciem zdrowszych tłuszczów, takich jak masło czy olej rzepakowy, zamiast margaryny twardej. Podkreśliła również znaczenie umiaru przy świątecznych posiłkach.

- Okres świąteczny to czas spędzony z rodziną przy stole. Jedzmy wszystko, ale z umiarem. Po posiłku warto wybrać jakąś formę aktywności fizycznej, np. spacer czy wychodzenie z psem – dodała dietetyczka.

Jak zauważyła Mochocka, choć kuszące może być pozostanie na kanapie przed telewizorem po obfitym posiłku, ruch w tym okresie jest szczególnie istotny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.(PAP)

jms/ bar/ grg/

Zobacz także

  • Święta Bożego Narodzenia (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Grzegorz Momot
    Święta Bożego Narodzenia (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Grzegorz Momot

    Rekord Guinnessa pobity. Mężczyzna śpiewał świąteczne piosenki przez 42 godziny bez przerwy

  • Tajemnice szopki bożonarodzeniowej Bazyliki w Katowicach-Panewnikach [NASZE WIDEO]

  • Tak wyglądało Boże Narodzenie w PRL [NASZE WIDEO]

  • Grinch aresztowany w Teksasie. Świąteczny żart policjantów [WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP