O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Dieta długowieczności - co jedzą mieszkańcy tzw. Blue Zone

Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy niektórych krajów na całym świecie żyją dłużej, ciesząc się doskonałym zdrowiem. "Istnieje pięć kultur na całym świecie z najwyższym odsetkiem stulatków" - przyznaje prezes American College of Lifestyle Medicine.

epa03524721 A sushi restaurant chef serves three-style tuna cooked from a 222-kilogram bluefin tuna sold for the record of 155.4 million yen (some 1.3 million U.S. dollars) in the New Year's first auction at Tsukiji Market, at flagship store of sushi restaurant Sushizanmai in Tokyo, Japan, 05 January 2013. The successful bid was about three times more than 56.49 million yen paid in last year's auction.  EPA/KIMIMASA MAYAMA  Archiwum PAP/EPA
Archiwum PAP/EPA / epa03524721 A sushi restaurant chef serves three-style tuna cooked from a 222-kilogram bluefin tuna sold for the record of 155.4 million yen (some 1.3 million U.S. dollars) in the New Year's first auction at Tsukiji Market, at flagship store of sushi restaurant Sushizanmai in Tokyo, Japan, 05 January 2013. The successful bid was about three times more than 56.49 million yen paid in last year's auction. EPA/KIMIMASA MAYAMA Archiwum PAP/EPA

David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine, odnosi się do społeczności Blue Zone - miejsc w Europie, Ameryce Południowej, Azji i Stanach Zjednoczonych, gdzie ludzie żyją długo i są w znacznym stopniu wolni od chorób przewlekłych.

Jak wskazuje Katz, te "najzdrowsze punkty na mapie świata" to: Ikaria (Grecja), Okinawa (Japonia), Ogliastra (Sardynia), Loma Linda (Kalifornia) i Nicoya (Kostaryka). Wskazuje, że sekretem długowieczności oczywiście jest styl życia, ale fontanna witalności znajduje się w dużej mierze na talerzach.

"Fundamentem są minimalnie przetworzone pokarmy roślinne. W przeciwieństwie do naszej współczesnej diety, która jest zniekształcona i daleka od tego, co naturalne" - przyznaje Katz.

Niebezpieczeństwo wynikające z zachodniej diety, zwłaszcza zamiłowania do przetworzonej żywności, to przede wszystkim wzrost zachorowań na raka, cukrzycę, otyłość, choroby serca. Dlatego tym chętniej eksperci sięgają po wiedzę i "sekret" zdrowia stulatków z całego świata, aby pokazać, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta. Oczywiście, każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, a jej smaki to jej indywidualny charakter. Jednak we wszystkich znajdziemy takie składniki jak produkty pełnoziarniste, warzywa czy ryby.

Okinawa nazywana jest wyspą długowieczności. "Dieta mieszkańców Okinawy bazuje na warzywach, ryżu i rybach. Warto pamiętać, że możemy czerpać wiedzę i doświadczenia z innych krajów i cieszyć się korzyściami, jakie niosą" - wskazuje Alice Ammerman z University of North Carolina.

Z kostarykańskiego półwyspu Nicoya warto na swój talerz przenieść fasolę i bataty. "Mieszkańcy tego półwyspu czasem sięgają po niewielkie porcje mięsa. Patrząc na tych ludzi istotna jest nie tylko długowieczność, ale również witalność" - podkreśla Katz.

Jak zauważa, we wszystkich miejscach oznaczonych na mapie Blue Zone, ludzie są aktywni, cieszą się życiem, spożywają to, czego ich organizm potrzebuje i nic ponad to, nie mają tendencji do przejadania się. Posiłki zwykle są lekkie, sycące przygotowywane na bazie produktów naturalnych.

"Nie chodzi tylko i wyłącznie o rodzaj jedzenia, równie ważna jest jego ilość" - podkreśla Lu Qi z Harvard School of Public Health. Qi przeprowadziła badania nad zdrowotnymi właściwościami przypraw, które zajmują szczególne miejsce w kuchni azjatyckiej.

Patrząc na sposób odżywiania się mieszkańców Sardynii i Grecji Katz wskazał, że większość z nich sama produkuje jedzenie. Jak zauważył ekspert z jednej strony sprzyja to aktywności, z drugiej zaś jest gwarantem świeżej żywności. W większości regionów dominuje dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste.

Ostatnim punktem na tej zdrowej mapie świata jest kalifornijskie miasto Loma Linda. W przeciwieństwie do reszty Stanów Zjednoczonych, mieszkańcy tego miasta żyją średnio o 10 lat dłużej w porównaniu do populacji całego kraju. Stosują często niskotłuszczową dietę wegańską. W ich menu znajdziemy ziarna, owoce, orzechy, strączki i warzywa. (PAP Life)

mdn/ jbr/

Serwisy ogólnodostępne PAP