O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

W ciepłym oceanie najbardziej męczą się duże ryby

Coraz cieplejsze wody oceaniczne mogą zmniejszać zdolność ryb, szczególnie tych dużych, do pobierania tlenu. Naukowcy z międzynarodowej grupy opracowali model, który określa m.in. jak temperatura wody, rozmiar ciała i aktywność wpływają na zapotrzebowanie na tlen u ryb.

Cape Town. Fot. PAP/ EPA/NIC BOTHMA
Cape Town. Fot. PAP/ EPA/NIC BOTHMA

Zwierzęta potrzebują tlenu do wytwarzania energii do ruchu, wzrostu i reprodukcji. Tymczasem okazuje się, że w wyższej temperaturze zapotrzebowanie na tlen u wielu gatunków wzrasta, co może doprowadzić ich narządy oddechowe na skraj wytrzymałości.

Opisany w “PNAS” model zestawia zapotrzebowanie na tlen i jego pobór przez skrzela z temperaturą wody i rozmiarem ciała. Prognozy porównano z aktualnymi pomiarami u ponad 200 gatunków ryb, u których poziom zapotrzebowania na tlen mierzono w różnych warunkach i u osobników różniących się wielkością.

„Nasze dane sugerują, że kiedy temperatura wzrasta, zapotrzebowanie na tlen u wielu gatunków przekracza możliwości pozyskania go ze środowiska poprzez skrzela – wyjaśnił główny autor badania Juan Rubalcaba z kanadyjskiego Uniwersytetu McGilla. – W rezultacie w ciepłych wodach wydolność oddechowa ryb zmniejsza się, a to może mieć szczególne znaczenie dla dużych osobników. Oznacza to, że globalne ocieplenie może zaburzyć ich wydolność fizjologiczną w przyszłości”.

Prof. nauk biologicznych Art Woods z amerykańskiego University of Montana, kolejny autor badania, przypomniał, że w konsekwencji zmian klimatu temperatura wody rośnie na całym świecie, a wiele gatunków ryb musi się z tym zmagać. Radzą sobie z tym albo migrując w chłodniejsze rejony, albo przyjmując inne strategie, jak zmniejszanie rozmiarów ciała z pokolenia na pokolenie, co pozwala uniknąć problemów z oddychaniem.

Jak podkreślił prof. Woods, dotychczasowe modele tego typu skupiały się głównie na rozmiarach ciała i na temperaturze, natomiast nowo opracowane podejście wyróżnia się wśród nich tym, że wzięto pod uwagę również pobór tlenu.

W badaniu swój udział mieli również naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu im. Radbouda. (PAP)

liv/

Zobacz także

  • Najbardziej zasobnymi w łososie rzekami są te w obszarze północnego Bałtyku. Fot. PAP/	Piotr Kowala (zdjęcie ilustracyjne)
    Najbardziej zasobnymi w łososie rzekami są te w obszarze północnego Bałtyku. Fot. PAP/ Piotr Kowala (zdjęcie ilustracyjne)

    Naukowcy sprawdzą kondycję łososi w Bałtyku

  • PAP/Piotr Kowala
    PAP/Piotr Kowala

    Akcja pozyskiwania sztucznego tarła troci wędrownej i łososia

  • Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski
    Kobieta konsumująca śledzia. Fot. PAP/Wiktor Dąbkowski

    Dzień Kiszonego Śledzia. Szwedzi świętują jedząc kontrowersyjny przysmak

  • Hipopotamiarnia i Akwarium Morskie Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie, fot. PAP/Marcin Obara
    Hipopotamiarnia i Akwarium Morskie Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie, fot. PAP/Marcin Obara

    Światowy Dzień Rekinów i Płaszczek w stołecznym ZOO [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP