O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Około 4,5 mln dawek szczepionki Johnson & Johnson dotrze do Polski w II kwartale

Zakładamy, że ok. 4,5 mln dawek szczepionki na koronawirusa firmy Johnson & Johnson dotrze do Polski w drugim kwartale - napisał w piątek na Twitterze minister zdrowia Adam Niedzielski.

Szczepionka Fot. PAP/Leszek Szymański
Szczepionka Fot. PAP/Leszek Szymański

Minister zdrowia w swoim wpisie przedstawił wnioski ze spotkania z firmą Johnson & Johnson na temat ostatnio dopuszczonej szczepionki jednodawkowej. "To 85 proc. ochrony przed ciężkim przebiegiem od 14 dnia oraz 100 proc. ochrony przed hospitalizacją i zgonem od 28 dnia" - podkreślił Niedzielski.

Dopuszczona w czwartek do użytku w Unii Europejskiej szczepionka na koronawirusa firmy Johnson & Johnson jest czwartą, która będzie wykorzystywana w krajach UE, po preparatach koncernów Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Podawana w jednej dawce szczepionka firmy Johnson & Johnson (znana też jako Ad26.COV2.S lub JNJ-78436735) jest już dopuszczona do obrotu i stosowana w USA.

Europejska Agencja Leków (EMA) uznała, że preparat jest bezpieczny, skuteczny i może być podawany osobom powyżej 18 lat.

Więcej

Glukometr. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
Glukometr. Fot. PAP/Maciej Kulczyński

Decyzja w sprawie włączenia cukrzyków do grupy 1b zapadnie w najbliższych dniach

Opracowana przez Janssen Pharmaceutica, farmaceutyczną część koncernu Johnson & Johnson, szczepionka, by utrzymać swoje właściwości powinna być przechowywana do dwóch lat w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza, z czego przez co najmniej trzy miesiące może być przechowywana w temperaturze 2-8 st.

Podawana w zastrzyku domięśniowym szczepionka bazuje na niezdolnym do replikacji adenowirusie Ad26, który jest nośnikiem materiału genetycznego, pod wpływem którego organizm zaczyna wytwarzać białko wypustkowe (białko kolca, białko S) wirusa SARS-CoV-2. Następnie reagujące na białko wirusa ciało zaszczepionego człowieka zaczyna wytwarzać na niego odporność.(PAP)

Autor: Grzegorz Janikowski

Zobacz także

  • Szczepionka. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. REDPIXEL/Adobe Stock
    Szczepionka. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. REDPIXEL/Adobe Stock

    Eksperci: stosowana w Polsce bezpłatna szczepionka przeciw pneumokokom nie chroni dzieci

  • Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński
    Szczepienie Fot. PAP/Lech Muszyński

    Polacy nie ufają sczepieniom? GIS odpowiada

  • Fot. PAP/ Andrzej Lange (zdjęcie ilustracyjne)
    Fot. PAP/ Andrzej Lange (zdjęcie ilustracyjne)

    "Zgłaszanych jest jedynie 5-10 proc. przypadków". Eksperci WHO alarmują ws. cholery

  • Szczepienie małego dziecka. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski
    Szczepienie małego dziecka. Fot. PAP/Grzegorz Michałowski

    W minionym roku miliony dzieci nie przyjęły żadnej szczepionki. Dane WHO

Serwisy ogólnodostępne PAP