O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

"De Volkskrant” : holendrzy jedzą najwięcej substytutów mięsa w Europie

Mieszkańcy Holandii konsumują najwięcej zamienników mięsa spośród wszystkich Europejczyków - wynika z badań firmy Nielsen. Łączna wartość europejskiego rynku produktów wegetariańskich wynosi 3,6 miliarda euro.

Fot. PAP/EPA/Bagus Indahono
Fot. PAP/EPA/Bagus Indahono

Badanie zostało zlecone przez organizację ProVeg, która zajmuje się promocją jedzenia produktów roślinnych i opowiada się za zmniejszeniem globalnego spożycia produktów pochodzenia mięsnego o 50 proc. do 2040 roku.

Holandia przoduje na europejskim rynku substytutów mięsa

Na potrzeby badań w ciągu ostatnich trzech lat Nielsen śledził całkowitą sprzedaż supermarketów w 11 krajach europejskich. Łączna wartość europejskiego rynku produktów wegetariańskich na podstawie tego badania wynosi 3,6 miliarda euro.

W każdym z badanych krajów zmierzono także wzrost spożycia warzyw. Tutaj zanotowano wzrost aż o 49 proc. w całej Europie - informuje Nielsen na swojej stronie internetowej.

Więcej

Fot. PAP/EPA/IDREES MOHAMMED
Fot. PAP/EPA/IDREES MOHAMMED

„The Indian Express”: w oczekiwaniu na szczepionki indyjski stan Goa wprowadza iwermektynę dla mieszkańców

Ze wszystkich badanych krajów Holendrzy wydają najwięcej pieniędzy na substytuty warzyw (około 17 euro na osobę), a także jedzą najwięcej substytutów mięsa - 870 gramów na osobę.

Rzecznik ProVeg Pablo Moleman ocenia, że Holandia jest doskonale przygotowana do obsługi europejskiego rynku substytutów mięsa.

„Holenderskie marki, takie jak Vivera (już trzecia co do wielkości w Europie) i De Vegetarian Slager, rozwijają się na arenie międzynarodowej w błyskawicznym tempie. Nie bez powodu amerykańska firma Beyond Meat, międzynarodowy lider na tym rynku, wybrała Holandię jako bazę dla swojej europejskiej produkcji i dystrybucji” – podkreśla rzecznik.

Jak informuje dziennik „De Volkskrant”, według najnowszych danych substytuty mięsa mają udział w krajowym rynku na poziomie 4,9 procent. W przypadku substytutów nabiału ten udział jest nieco niższy i wynosi 4,5 proc. Konsumpcja mięsa w Holandii rosła w 2018 i 2019 roku. Dane na rok 2020 nie są jeszcze znane.

Z Amsterdamu Andrzej Pawluszek (PAP)

kgr/

Zobacz także

  • Lotnisko w Eindhoven, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/ANP
    Lotnisko w Eindhoven, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/ANP

    Wznowiono ruch na holenderskim lotnisku zawieszony po pojawieniu się dronów

  • Stadion Narodowy w Warszawie Fot. PAP/Leszek Szymański
    Stadion Narodowy w Warszawie Fot. PAP/Leszek Szymański

    Dziś mecz Polska–Holandia. Będą zmiany w organizacji ruchu

  • Holenderscy piłkarze. Fot. PAP/EPA/	OLAF KRAAK
    Holenderscy piłkarze. Fot. PAP/EPA/ OLAF KRAAK

    El. MŚ 2026. Holandia osłabiona przed meczem z Polską. Kogo zabraknie?

  • Holandia, Amsterdam. Fot. Noppasinw/Adobe Stock
    Holandia, Amsterdam. Fot. Noppasinw/Adobe Stock

    Holandia okrzyknięta najbezpieczniejszym krajem do odwiedzenia w 2026 roku

Serwisy ogólnodostępne PAP