O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Badanie UJ: pszczoły też potrzebują zbilansowanej diety

Spadek różnorodności roślin i zanik niektórych gatunków przyczynia się do wymierania owadów zapylających. Larwy pszczół, także dziko żyjących, muszą spożywać potas, sód i cynk, żeby przeżyć i zdrowo się rozwijać – wykazały badania nad funkcjonowaniem pszczoły - murarki ogrodowej.

Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Fot. PAP/Darek Delmanowicz

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego udowodnili, że wiele zapylaczy, w tym pszczoły, nie ma dostępu do zbilansowanej diety, koniecznej dla ich przetrwania. Środowiska, w których żyją pszczoły, są zmieniane przez człowieka. Spada zarówno ilość jak i jakość odżywcza dostępnego pyłku, który powinien zawierać składniki kluczowe dla zdrowia i życia pszczół. Niedobór potasu, sodu i cynku w pyłku kwiatowym sprawia, że owady częściej umierają, nie zawsze potrafią wytworzyć kokon i osiągają mniejsze rozmiary ciała jako dorosłe osobniki.

Badania przeprowadzono na dzikich pszczołach

W badaniach skupiono się na gatunku dzikiej pszczoły - murarce ogrodowej. W przeciwieństwie do swoich społecznych kuzynów, jak trzmiele i pszczoła miodna, należy ona do pszczół samotnych. Nie żyje w ulach, nie tworzy rodzin, nie produkuje miodu, nie posiada robotnic usługujących królowej i nie wychowuje wspólnie potomstwa. Samice murarki składają jaja na zebranej wcześniej mieszance nektaru i pyłku, zmagazynowanej w komórce gniazdowej i zamurowanej błotem. Z jaj wykluwają się larwy, które żywią się zgromadzonym pyłkiem, przepoczwarzają i hibernują w postaci dorosłej w kokonach niemal rok, aby wiosną znowu zapewnić nowe pokolenie.

Zespół z UJ karmił larwy murarek różnymi rodzajami pyłku: albo o zbilansowanej, pełnej zawartości mikroelementów, albo pyłku zawierającego za mało sodu, potasu lub cynku, po czym badał wpływ diety na cechy historii życiowych pszczół: śmiertelność, masę ciała i wykształcenie prawidłowego kokonu. 

Okazało się, że niedobór potasu wywoływał podobny efekt u obu płci: zwiększał śmiertelność, redukował masę ciała dorosłych i powodował niedorozwój kokonów. Dodatek soli potasowej do diety ubogiej w ten pierwiastek polepszał przeżywalność i poprawiał jakość kokonów, ale nie udało się już uzyskać prawidłowej masy okazów dorosłych.

Więcej

Fot. PAP/Andrzej Lange
Fot. PAP/Andrzej Lange

Kakao chroni serce i zmniejsza konsekwencje życia w stresie

Niedostatek sodu wyraźnie zwiększał śmiertelność murarek obu płci. Dodanie chlorku sodu nie skutkowało zwiększoną przeżywalnością, ale u samic powodowało zwiększoną masę.

Z kolei zawartość cynku w pyłku kwiatowym najsilniej wpływała na samce. Pokarm o obniżonym stężeniu cynku skutkował ich większą śmiertelnością oraz mniejszą masą. 

W kolejnym badaniu analizowano - po raz pierwszy dla nauki - tzw. budżet pierwiastkowy murarki ogrodowej. Dla atomów dwunastu najważniejszych pierwiastków badacze wyliczyli proporcję ich asymilacji z pokarmu do ciała, alokację w struktury ciała i w kokon, i wreszcie proporcję w jakiej są wydalane.

„Zrozumienie tych zależności jest ważne, ponieważ pozwala naukowcom poznać znaczenie odpowiednio zbilansowanej diety dla funkcjonowania dzikich pszczół i pozwala na przewidywanie jak zdrowe będą pszczoły zasiedlające różne środowiska” – oceniają dr Michał Filipiak i Zuzanna Filipiak, autorzy publikacji podsumowującej wyniki badań. 

Ich zdaniem całościowe spojrzenie na zdrowie pszczół może ujawnić niedostrzegalne wcześniej zależności między roślinami i owadami, kształtujące funkcjonowanie całego łańcucha pokarmowego. Wiedzę o tym, że bilansowanie diety i dostęp do odpowiednich gatunków pyłku kształtuje populacje pszczół, można wykorzystać w działaniach na rzecz ochrony i poprawy bazy pokarmowej pszczół. 

Artykuł "The Scarcity of Specific Nutrients in Wild Bee Larval Food Negatively Influences Certain Life History Traits” jest dostępny w czasopiśmie Biology: https://doi.org/10.3390/biology9120462 oraz https://doi.org/10.1038/s41598-020-79647-7 (PAP)
 

Zobacz także

  • Pszczoła. Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Pszczoła. Fot. PAP/Marcin Bielecki

    8 sierpnia obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół [FOTOCAST]

  • Pszczoła (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Pszczoła (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Naukowiec: zmiany klimatyczne sprzyjają rozprzestrzenianiu się w Polsce czarnej pszczoły

  • Pszczoły, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/YAHYA ARHAB
    Pszczoły, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/EPA/YAHYA ARHAB

    Pszczoły zaatakowały tłum we Francji. Trzy osoby walczą o życie w szpitalu

  • Pszczoły kampinoskie. Fot. PAP/ Mateusz Rekłajtis
    Pszczoły kampinoskie. Fot. PAP/ Mateusz Rekłajtis

    Pszczoła kampinoska to unikat na skalę światową. Trwa walka o zachowanie tej rasy [NASZE WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP