O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Sezon grzybowy w pełni. Zbieranie grzybów wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Sprawdź, jak uniknąć zatrucia

Grzyby rosną przez cały rok, ale to głównie jesień jest okresem najbardziej intensywnym w grzybobraniu. W polskich lasach rośnie wiele grzybów o różnej toksyczności. Większość z nich jest bardzo niebezpiecznych, śmiertelnie trujących. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zbierania grzybów, aby nie narazić się na uszczerbek na zdrowiu, czy ciężkie zatrucie.

Fot. PAP/Artur Reszko
Fot. PAP/Artur Reszko

Jak podaje na swojej stronie Państwowa Inspekcja Sanitarna, Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym.

Grzyby najbardziej dla nas niebezpieczne, po których spożyciu może dojść do śmiertelnego zatrucia, posiadają po spodniej strome kapelusza blaszki – tłumaczy Sanepid. Należą do nich muchomory, a wśród nich najgroźniejszy muchomor sromotnikowy.

PAP/Adam Ziemienowicz

Muchomora sromotnikowego łatwo można pomylić z zielono zabarwionym gołąbkiem, gąską zieloną, czubajką kanią. Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami.

Do grzybów powodujących śmiertelne zatrucia w wyniku uszkodzenia wątroby nerek i nadnerczy należy zasłonak rudy i piestrzenica kasztanowata. Takie gatunki jak: strzępiaki czernidlaki, lejkówki, muchomory czerwone i plamiste zawierają trucizny, które atakują system nerwowy. Do tej grupy zalicza się też olszówkę, która zawiera w sobie truciznę rozpuszczalną w wodzie – wyjaśnia Sanepid. 

Inna grupa grzybów, która powoduje zatrucia objawiające się biegunkami i wymiotami prowadzącymi do odwodnienia organizmu to: niektóre czubajki, gołąbki, mleczaje, gąski, a także muchomor cytrynowy, wieruszka ciemna, pieczarka żółtawa, maślanka wiązkowa i ceglasta.

Sanepid dodaje, że zebrane grzyby jadalne pozostawione w warunkach sprzyjających rozwojowi drobnoustrojów mogą być również czynnikiem wywołującym zatrucia bakteryjne.

Podkreśla, że „związki trujące zawarte w grzybach, nie są wykrywane żadnymi sposobami domowymi. Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, ze wiele z trujących jest bardzo podobnych do jadalnych, i tylko dobra znajomość cech charakterystycznych dla danego gatunku pozwala uniknąć tragicznej pomyłki”. 

Co ważne, „nie wolno zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charaktery stycznych cech gatunkowych” – zaznacza Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Więcej: gov.pl/webb/psse

PAP/Adam Ziemienowicz

Autorka: Milena Motyl

Galeria (5)

  • Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie
    1/5

    Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie

  • Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie
    2/5

    Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie

  • Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie
    3/5

    Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie

  • Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie
    4/5

    Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie

  • Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie
    5/5

    Fot. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Wąbrzeźnie

Zobacz także

  • fot. PAP/Maciej Kulczyński
    fot. PAP/Maciej Kulczyński
    Specjalnie dla PAP

    Toksykolog o muchomorach: eksperymenty mogą skończyć się tragicznie, ryzyko pomyłki jest zbyt duże

  • Grzyby (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Małgorzata Sawoch
    Grzyby (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Małgorzata Sawoch

    Mykolog: nie tylko ludzie lubią grzyby

  • Grzybobranie. Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grzybobranie. Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Sezon na grzyby rozpoczął się wcześniej niż zwykle - ocenili naukowcy

  • Grzyb (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grzyb (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Specjalnie dla PAP

    Mykolog: nie niepokójmy się, grzyby jeszcze będą

Serwisy ogólnodostępne PAP