O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Toksykolog o muchomorach: eksperymenty mogą skończyć się tragicznie, ryzyko pomyłki jest zbyt duże

Spożywanie muchomorów, w tym odmian uznawanych w internecie za nieszkodliwe lub psychodeliczne, może prowadzić do ciężkich zatruć, zapaści krążeniowej i oddechowej, a nawet śmierci – ostrzegła prof. Natalia Pawlas. Poradziła, by nie zbierać grzybów, których się nie zna.

fot. PAP/Maciej Kulczyński
fot. PAP/Maciej Kulczyński

Specjaliści od toksykologii alarmują, że w mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej nagrań i artykułów namawiających internautów do eksperymentowania z grzybami, w tym do spożywania odmian uznawanych za nieszkodliwe lub psychodeliczne. Jednym z popularnych trendów jest spożywanie w różnych postaciach muchomorów czerwonych.

Prof. Natalia Pawlas, kierująca Oddziałem Toksykologii w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św. Barbary w Sosnowcu, powiedziała, że wśród muchomorów są gatunki śmiertelnie trujące, jak muchomor sromotnikowy, dziś nazywany zielonawym, oraz toksyczne – muchomor czerwony i plamisty.

Czerwieniejący uchodzi za jadalny, ale ryzyko pomyłki jest zbyt duże, by eksperymentować

 Prof. Natalia Pawlas

Więcej

Grzybobranie Fot. PAP/Marcin Bielecki
Grzybobranie Fot. PAP/Marcin Bielecki

Mykolog: unikajmy grzybów rosnących na terenach popowodziowych

Regularne przyjmowanie nawet bardzo małych dawek może sprawić, że organizm się od nich uzależni. To z kolei może powodować poważne problemy zdrowotne, ponieważ substancje te stają się toksyczne i mogą uszkadzać m.in. wątrobę i nerki.

Z punktu widzenia zdrowego rozsądku promowanie spożywania muchomorów nie jest mądre, a ich zażywanie może doprowadzić do tragedii

 Prof. Natalia Pawlas

Więcej

Muchomor czerwony. Fot. PAP/Wojtek Jargiło
Muchomor czerwony. Fot. PAP/Wojtek Jargiło

Toksyny zawarte w muchomorze czerwonym mogą nieodwracalnie uszkodzić mózg

W sosnowieckim ośrodku w ostatnich latach hospitalizowano kilka osób po przypadkowym spożyciu muchomorów.

W tym roku mieliśmy pacjentkę po spożyciu muchomora sromotnikowego, w ubiegłym – pacjentkę po muchomorze czerwonym i pacjenta po muchomorze plamistym. Wszyscy trafili do nas w ciężkim stanie, część wymagała wentylacji mechanicznej i wspomagania krążenia

 Prof. Natalia Pawlas

Objawy zatrucia mogą obejmować silne pobudzenie, zaburzenia świadomości, a także zapaść oddechową i krążeniową.

Efekt spożycia muchomora pojawia się z opóźnieniem 20–30 minut. Brak natychmiastowych objawów może skłonić osobę do zażycia kolejnej dawki, co spotęguje działanie toksyn na organizm i zwiększy ryzyko przedawkowania.

Więcej

Grzyby (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Małgorzata Sawoch
Grzyby (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Małgorzata Sawoch

Mykolog: nie tylko ludzie lubią grzyby

Toksykolożka zaznaczyła, że nawet doświadczeni grzybiarze mogą nie odróżnić niebezpiecznych odmian od jadalnych, co w praktyce może skończyć się hospitalizacją lub śmiercią.

Apeluję do wszystkich, którzy wybierają się do lasu: nie zbierajcie grzybów, których nie znacie. Jeden muchomor może zniszczyć życie. Na pewno się nim nie najemy, a skutki mogą być tragiczne

 Prof. Natalia Pawlas

jms/ joz/ sma/

Zobacz także

  • Grzybobranie. Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grzybobranie. Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Sezon na grzyby rozpoczął się wcześniej niż zwykle - ocenili naukowcy

  • Grzybobranie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grzybobranie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Marcin Bielecki

    Rodzina zatruła się grzybami. Do szpitala eskortowała ich policja

  • Grzybiarze w lesie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Wojtek Jargiło
    Grzybiarze w lesie, zdjęcie ilustracyjne, fot. PAP/Wojtek Jargiło

    Skarżysko-Kamienna. Zgon i seria zaginięć podczas weekendowego grzybobrania w lasach

  • Grzybobranie Fot. PAP/Marcin Bielecki
    Grzybobranie Fot. PAP/Marcin Bielecki

    Mykolog: unikajmy grzybów rosnących na terenach popowodziowych

Serwisy ogólnodostępne PAP