O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Naukowcy odkryli, że jedną z przyczyn otyłości może być popularny pestycyd

Naukowcy z kanadyjskiego McMaster University, na łamach pisma „Nature Communications” donoszą o kolejnym szkodliwym działaniu popularnego w wielu miejscach globu pestycydu o nazwie chlorpyrifos. Eksperymenty na myszach pokazały, że ten środek owadobójczy, zakazany już w Unii Europejskiej, ale stosowany w wielu rejonach świata, utrudnia spalanie tłuszczu.

Fot. PAP/Jacek Turczyk
Fot. PAP/Jacek Turczyk

Wcześniejsze badania nad tą substancją wskazywały na to, że jest szkodliwa - może prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego i uszkadzać geny. Z tego powodu zakazano stosowania chlorpyrifosu m.in. w Unii Europejskiej czy Kanadzie. Najnowsze badanie dowiodło, że ta substancja chemiczna jest szkodliwa z jeszcze jednego powodu -  utrudnia spalanie tzw. brązowego tłuszczu. „Brązowy tłuszcz to metaboliczny piec organizmu, który spala kalorie w przeciwieństwie do normalnego tłuszczu, który je gromadzi. Spalanie powoduje wydzielanie ciepła i zapobiega odkładaniu się kalorii w formie białego tłuszczu. Wiemy, że brązowy tłuszcz jest aktywowany w czasie zimna i kiedy jemy” - wyjaśnia autor badania prof. Gregory Steinberg.

„Zmiany stylu życia w zakresie diety i ćwiczeń rzadko prowadzą do trwałego obniżenia wagi. Uważamy, że część problemu może wynikać z hamowania metabolicznego pieca przez chlorpyrifos” - dodaje badacz. I zaznacza, że dopiero niedawno okazało się, że dorosłe osoby mają w ciele brązowy tłuszcz. Wcześniej sądzono, że posiadają go jedynie niemowlęta.

Naukowcy twierdzą, że wystarczy ograniczenie produkcji energii przez brązowy tłuszcz już o 40 kalorii dziennie, aby spowodować u dorosłych przyrost ponad 2 kg masy rocznie.

Do swoich wniosków naukowcy doszli po sprawdzeniu 34 popularnych pestycydów w eksperymentach na myszach. Zaznaczają też, że wnioski z ich prac należy jeszcze potwierdzić badaniami z udziałem ludzi. Już teraz zachęcają jednak do tego, by jeść owoce i warzywa pochodzące z krajów, gdzie chlorpyrifos jest zakazany, a produkty pochodzące z miejsc, gdie tego środka się używa, bardzo dokładnie myć.  (PAP Life)

kgr/

Zobacz także

  • Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock
    Bieganie. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. baranq/Adobe Stock

    Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa
    Wegetariańskie hamburgery. Fot. PAP/Adam Warżawa

    1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu

  • Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Dieta (zdjęcie ilustracyjne). Fot. PAP/Jacek Turczyk
    Specjalnie dla PAP

    Zdrowa skóra zaczyna się w jelitach. Co jeść, a czego unikać przy łuszczycy – radzi ekspertka

  • Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock
    Owsianka Fot. Dan Marsh/Adobe Stock

    Księżna Diana jadła to każdego dnia. „Nocna owsianka” to śniadanie idealne, także dla osób na diecie

Serwisy ogólnodostępne PAP