O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Poziom hormonu głodu wpływa na zdrowie serca i metabolizm

Stosowanie diety śródziemnomorskiej powoduje, że poranny poziom greliny, czyli hormonu głodu, jest wyższy, co z kolei poprawia metabolizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego – wynika z analizy opublikowanej przez „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Fot. PAP/Andrzej Lange
Fot. PAP/Andrzej Lange

Podczas trwających 18 miesięcy badań klinicznych naukowcy z Uniwersytetu Ben Guriona w Izraelu zaobserwowali, że stosowanie diety śródziemnomorskiej powoduje podwyższenie poziomu greliny na czczo, co przekłada się na zmniejszenie poziomu brzusznej tkanki tłuszczowej i poprawę wrażliwości na insulinę. Oznacza to, że u osób z wyższym poziomem tego hormonu na czczo, które schudły, występuje mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy i innych chorób metabolicznych.

W badaniach wzięły udział 294 osoby z otyłością brzuszną lub dyslipidemią (zaburzeniem gospodarki lipidowej). Wszystkie stosowały jedną z trzech diet o zbliżonym ograniczeniu kalorycznym. U uczestników stosujących tzw. zieloną wersję diety śródziemnomorskiej, w której czerwone mięso zastępowane było białkiem roślinnym pochodzącym m.in. z rośliny Wolffia globosa, zaobserwowano dwukrotnie większy wzrost poziomu greliny na czczo w porównaniu z osobami stosującymi tradycyjną dietę śródziemnomorską oraz zbilansowaną zdrową dietę. Dodatkowo zielona dieta śródziemnomorska w większym stopniu poprawiła zdrowie mikrobiomu jelitowego i zmniejszała stłuszczenie wątroby.

Większe korzyści płynące z zielonej diety śródziemnomorskiej mogą mieć związek zarówno z rezygnacją z czerwonego mięsa, jak i z częstym spożywaniem wolfii. Jest to pływająca roślina wodna zwierająca m.in. łatwo przyswajalne białko, błonnik i przeciwutleniacze.

„Te wyniki wskazują, że poziom greliny na czczo może być dobrym wskaźnikiem stanu zdrowia kardiometabolicznego u osób, które zrzuciły zbędne kilogramy” – piszą autorzy badań (doi.org/10.1210/clinem/dgab681). (PAP)

Zobacz także

  • Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda
    Czekolada. Fot. Adobe Stock/ Sebastian Duda

    Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Fot. PAP - kadr z filmu
    Fot. PAP - kadr z filmu

    Rodzinne Centrum Integracyjne z Lubawy rozwija się dzięki wsparciu z Funduszy Europejskich

  • Bora Clinic
    Bora Clinic

    Czy warto robić korektę powiek? Co daje blefaroplastyka górna i kiedy ma sens

  • Szpital w Afryce. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB
    Szpital w Afryce. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/EPA/ARSHAD ARBAB

    W Afryce Zachodniej wybuchła rzadka epidemia. Nie żyje ponad 40 osób

Serwisy ogólnodostępne PAP