Polskie sery docenione na międzynarodowym konkursie we Francji [ZDJĘCIA]
Historyczny sukces polskiego serowarstwa. Polacy zadebiutowali w jednym z najważniejszych konkursów serowarskich na świecie, Mondial Du Fromage we francuskim Tours, i od razu zdobyli 11 medali.
Mondial Du Fromage – prestiżowy konkurs serowarski
Odbywający się co dwa lata konkurs jest prestiżowym wydarzeniem skierowanym do profesjonalistów z branży serów i produktów mlecznych. W tym roku do Mondial Du Fromage zgłoszono 1800 serów z 40 krajów, a 40 z nich pochodziło z Polski. Oceną smaku i jakości zajmowało się 300 sędziów z całego globu, w tym z takich potęg jak Francja, Włochy czy Hiszpania. Co więcej, w jury znaleźli się również Polacy – Bartosz Wilczyński oraz Michał Jaremkiewicz, co było dużym wyróżnieniem dla polskiej branży serowarskiej.
Polscy serowarzy farmerscy wywalczyli w Tours 11 medali. Zdobywacami złotego medalu są AhSer Serowarnia (Namysłów – woj. opolskie) i Wańczykówka (Krzeszów - woj. dolnośląskie). Srebrny medal przypadł w udziale Fan-Agri (Staniszcze Wielkie – woj. opolskie). Spora część polskiej reprezentacji może pochwalić się brązowymi medalami. To wyróżnienie otrzymały: Kub - sery owcze (Kościelna - woj. wielkopolskie), Manufaktura Nowaka (Wilkowice - woj. wielkopolskie), Serowarnia Mera Vallis x 2 (Chodzież – woj. wielkopolskie), Serowarnia Golęczewo (Golęczewo - woj. wielkopolskie), Dom na Wzgórzu. Sery Sudeckie (Grudno - woj. dolnośląskie), Wańczykówka (Krzeszów- woj. dolnośląskie) i Bacówka na Hali Majerz (Czorsztyn – woj. małopolskie).
Siła polskich serów farmerskich
"To, co jest największym atutem polskich serowarów farmerskich, to dbałość o jakość mleka, rzemieślnicza produkcja serów, naturalność i szacunek dla tradycji. Mamy ogromny kapitał do wykorzystania w przyszłości - mówi w komunikacie prasowym Bartosz Wilczyński, promotor kulinarny, ekspert serowarski, juror i doradca polskich serowarów farmerskich. - Dobra wiadomość jest taka, że polskie sery farmerskie zaczęli już doceniać polscy konsumenci i szefowie kuchni. Jest pewne, że obecność polskich serów i polskich sędziów na międzynarodowym konkursie, a także pierwsze medale to dopiero początek dobrej passy dla polskiego serowarstwa farmerskiego".
Udział polskich serowarów w wydarzeniu był możliwy dzięki wsparciu i zaangażowaniu Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego na Serio – organizacji non profit działającej na rzecz promocji polskiego serowarstwa farmerskiego.
„Udział polskich serowarów i zaproszenie dla polskich jurorów do udziału w tak prestiżowej imprezie to bardzo ważna wiadomość dla całego środowiska polskich serowarów – mamy bardzo dobre sery, którymi możemy się pochwalić. Chcemy promować polskie serowarstwo nie tylko w Polsce, ale i za granicą – to nasza misja i plan na przyszłość” – przekazał Sylwester Wańczyk, prezes Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego Na Serio, mistrz serowarski z Wańczykówki. (PAP Life)
mdn/ag/ep/