O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Mit czerwonego wina. Kardiolog: alkohol nie powinien być zalecany

Napoje alkoholowe nie powinny być zalecane jako substytut sprawdzonych alternatyw zmniejszających ryzyko sercowo-naczyniowe – uważa kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego prof. Zbigniew Gaciong.

Czerwone wino Fot. PAP/Darek Delmanowicz
Czerwone wino Fot. PAP/Darek Delmanowicz

W społeczeństwie wciąż pokutuje mit czerwonego wina sugerujący, że regularne sięganie po ten trunek zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Podobnie mają również działać inne napoje alkoholowe, gdyż twierdzi się, że alkohol sam w sobie ma korzystny wpływ na serce.

Prof. Zbigniew Gaciong, kardiolog z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przyznał, że można wyróżnić pewne mechanizmy korzystnego działania alkoholu na układ sercowo-naczyniowy.

Alkohol zwiększa ciśnienie tętnicze krwi

Na przykład rozszerza on naczynia krwionośne, co poprawia krążenie krwi. Podnosi także poziom tzw. dobrego cholesterolu we krwi (HDL) i ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, co teoretycznie także jest korzystne dla serca. Alkohol zwiększa nawet wrażliwość na insulinę, co z kolei może chronić przed cukrzycą, jednak diabetolodzy nie zalecają swym chorym sięgania po czerwone wino.

Więcej

Napoje alkoholowe Fot. PAP/Albert Zawada
Napoje alkoholowe Fot. PAP/Albert Zawada

Eksperci: Polacy, jak już sięgają po alkohol, to piją go w dużych ilościach

Specjalista mówił o tym podczas niedawnej Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, zorganizowanej pod hasłem „Profilaktyka, diagnostyka, leczenie – medycyna wobec wyzwań przyszłości”.

– Trzeba pamiętać, że alkohol wykazuje także niekorzystne działanie, a przede wszystkim zwiększa ciśnienie tętnicze krwi – zaznaczył prof. Gaciong. Wykazano, że jedna porcja alkoholu (zawierająca 10 g czystego alkoholu, np. kieliszek wina), podnosi ciśnienie o 1,25 mmHg, a trzy porcje – o 4,9 mmHg. Im większe zatem spożycie alkoholu, tym większe ciśnienie tętnicze krwi.

Nadciśnienie najważniejszym czynnikiem ryzyka zgonów w skali światowej

Prof. Jacek Lewandowski, kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie hipertensjologii ostrzegł, że nadciśnienie jest najważniejszym czynnikiem ryzyka zgonów w skali światowej. Wyprzedza pod tym względem inne niekorzystne dla zdrowia czynniki, takie jak niewłaściwe odżywianie, zbyt duży poziom glukozy we krwi, zanieczyszczenia powietrza, otyłość i nadwagę, a także palenie tytoniu oraz podwyższone stężenie cholesterolu we krwi.

Więcej

Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Alkohol, kofeina i... Po te substancje psychoaktywne najczęściej sięgają Polacy. Najnowszy raport

Osobom, które w ogóle nie sięgają po alkohol w żadnej postaci i w najmniejszych nawet ilościach, nie zaleca się rozpoczynania picia w interesie zdrowia. Abstynenci nie muszą wypijać codziennie kieliszka wina, żeby zmniejszyć swoje ryzyko sercowo-naczyniowe. Wystarczy, że przestrzegają zdrowego stylu życia. – Sama abstynencja może poprawić rokowanie w niektórych chorobach – przyznał prof. Gaciong.

Pomimo danych epidemiologicznych nie ma dowodów na korzystny związek przyczynowy między piciem alkoholu a chorobami sercowo-naczyniowymi 

prof. Zbigniew Gaciong, kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 

– Dlatego napoje alkoholowe nie powinny być zalecane jako substytut sprawdzonych alternatyw zmniejszających ryzyko sercowo-naczyniowe, takich jak dieta niskotłuszczowa, ćwiczenia i farmakoterapia - dodał.

Prof. Gaciong nie namawia jednak do abstynencji. Dopuszcza umiarkowane spożycie alkoholu. – Kiedy możesz kontrolować spożycie alkoholu – ocenił – kontrolujesz również inne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

Innego zdania jest kierownik Katedry i Kliniki Psychiatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego prof. Marcin Wojnar. Jego zdaniem „nie ma bezpiecznej dawki alkoholu”.

Zbigniew Wojtasiński (PAP)

zbw/ agt/ know/

Zobacz także

  • Wino Fot. PAP/EPA/ALLISON DINNER
    Wino Fot. PAP/EPA/ALLISON DINNER

    Apel o wyłączenie wina z unijnej listy taryf odwetowych wobec USA

  • Kieliszki z winem Fot. PAP/Darek Delmanowicz
    Kieliszki z winem Fot. PAP/Darek Delmanowicz

    Wino nie chroni przed rakiem. A wręcz odwrotnie...

  • Fot. PAP/	Tomasz Waszczuk (zdjęcie ilustracyjne)
    Fot. PAP/ Tomasz Waszczuk (zdjęcie ilustracyjne)

    "Wino zmarłych" coraz bardziej popularne

  • fot. PAP/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni
    fot. PAP/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

    Leo Messi wypuścił na rynek limitowaną serię wina. Tyle kosztuje jedna butelka

Serwisy ogólnodostępne PAP