O PAP.pl

PAP.pl to portal PAP - największej agencji informacyjnej w Polsce, która zbiera, opracowuje i przekazuje obiektywne i wszechstronne informacje z kraju i zagranicy. W portalu użytkownik może przeczytać wybór najważniejszych depesz, wzbogaconych o zdjęcia i wideo.

Sanepid przebadał lody w Wielkopolsce. Trzy zakłady mają zaprzestać produkcji

Trzy wielkopolskie zakłady otrzymały nakazy unieruchomienia działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu. To efekt kontroli przeprowadzanych przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w regionie.

Jordanowo (Wielkopolska), 25.05.2011. Majówka w chmurach zorganizowana, 25 bm. nad budowaną autostradą A2 na odcinku Nowy Tomyśl - Świecko koło węzła Jordanowo. Specjalna platforma z kuchnią i stołem dla gości zwiedzających budowę została podniesiona dźwigiem na wysokość ok. 35 m i tam podano obiad. (ac/cat) PAP/Adam Ciereszko
Jordanowo (Wielkopolska), 25.05.2011. Majówka w chmurach zorganizowana, 25 bm. nad budowaną autostradą A2 na odcinku Nowy Tomyśl - Świecko koło węzła Jordanowo. Specjalna platforma z kuchnią i stołem dla gości zwiedzających budowę została podniesiona dźwigiem na wysokość ok. 35 m i tam podano obiad. (ac/cat) PAP/Adam Ciereszko

Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj poinformowała w czwartek, że w czerwcu pracownicy sanepidu w regionie pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów w tym 160 lodów z automatu, na bazie mleka.

Ze względu na zawyżoną liczbę enterobakterii zakwestionowali 15 próbek lodów z automatu, na bazie mleka.

Nieprawidłowości stwierdzono w trzech zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim. Właściciele tych zakładów otrzymali decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.

Więcej

Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lody z brzydkich buraków. Poznańscy naukowcy ze smakiem zwalczają marnotrawstwo [WIDEO]

Rzeczniczka wyjaśniła, że zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. Przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości i dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych. (PAP)

ang/

Zobacz także

  • Lew w ZOO. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Maciej Kulczyński
    Lew w ZOO. Zdj. ilustracyjne. Fot. PAP/Maciej Kulczyński

    W upały zwierzęta w ZOO też jedzą lody i biorą prysznic

  • Lody. Fot. PAP/Albert Zawada
    Lody. Fot. PAP/Albert Zawada

    Produkcja lodów w UE rośnie. Polska liderem wzrostu

  • Zdjęcie ilustracyjne, lody, Fot. PAP/Szymon Pulcyn
    Zdjęcie ilustracyjne, lody, Fot. PAP/Szymon Pulcyn

    Bakterie w lodach nad morzem. Sanepid skontrolował miejsca, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów

  • Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP fot. YouTube/Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    Lody z brzydkich buraków. Poznańscy naukowcy ze smakiem zwalczają marnotrawstwo [WIDEO]

Serwisy ogólnodostępne PAP