Składnik czekolady może opóźniać starzenie
Naukowcy z King’s College London odkryli wyjątkowo korzystne działanie teobrominy - substancji, która powszechnie występuje w kakao, a więc i w gorzkiej czekoladzie. Według badania opisanego na łamach magazynu „Aging”, związek ten może spowalniać starzenie się organizmu.
Autorzy tych ustaleń przeanalizowali dane ta temat 509 osób z projektu TwinsUK oraz 1160 z programu KORA. Wykorzystali dwa testy, aby ocenić biologiczny wiek uczestników badania. Jeden analizował zmiany chemiczne w DNA, a drugi oceniał długość telomerów – ochronnych „czapeczek” na końcach chromosomów. Krótsze telomery wiążą się ze starzeniem oraz chorobami zależnymi od wieku.
Być młodszym
Badanie wykazało, że osoby z wyższym poziomem teobrominy krążącej we krwi miały biologiczny wiek niższy niż ich wiek rzeczywisty.
- Nasze badanie wskazuje na powiązania między kluczowym składnikiem gorzkiej czekolady a pozostawaniem „młodszym” przez dłuższy czas. Nie twierdzimy, że ludzie powinni jeść więcej
gorzkiej czekolady, ale wyniki te mogą pomóc nam zrozumieć, w jaki sposób codzienne produkty spożywcze mogą zawierać składniki wspierające zdrowsze, dłuższe życie – mówi autorka publikacji, prof. Jordana Bell.
Jej zespół sprawdził także wpływ innych substancji obecnych w kakao, a także w kawie, ale opisane działanie miała tylko teobromina.
Badacze wyjaśniają, że związki roślinne obecne diecie mogą wpływać na proces starzenia się organizmu, zmieniając sposób, w jaki geny są włączane lub wyłączane. Niektóre z tych związków, zwane alkaloidami, mogą oddziaływać z komórkowymi mechanizmami kontrolującymi aktywność genów, co z kolei wpływa na zdrowie i długowieczność.
Niższe ryzyko chorób serca
Teobromina, alkaloid najbardziej znany z tego, że jest toksyczny dla psów, została już powiązana u ludzi z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak niższe ryzyko chorób serca.
- To bardzo ekscytujące odkrycie, a kolejne kluczowe pytania brzmią: co stoi za tym powiązaniem i w jaki sposób możemy dalej badać interakcje między metabolitami pochodzącymi z diety a naszym epigenomem? Takie podejście może doprowadzić nas do ważnych odkryć dotyczących starzenia się, a także – szerzej – chorób zarówno powszechnych, jak i rzadkich – podkreśla kierujący pracami, dr Ramy Saad.
Jedno z pytań brzmi, czy zaobserwowany efekt jest wyłącznie zasługą samej teobrominy, czy też teobromina może wchodzić w interakcje z innymi związkami obecnymi w gorzkiej czekoladzie, takimi jak polifenole znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie.
- Badanie to identyfikuje kolejny mechanizm molekularny, za pośrednictwem, którego naturalnie występujące w kakao związki mogą wspierać zdrowie. Choć potrzebne są dalsze analizy, wyniki te podkreślają znaczenie badań prowadzonych na poziomie populacyjnym w obszarze starzenia się i genetyki – zauważa jeden z naukowców, dr Ricardo Costeira.
Czy jedzenie dużej ilości czekolady jest wskazane?
Jednak badacze podkreślają, że mimo obiecujących wyników, jedzenie większej ilości gorzkiej czekolady nie musi być automatycznie korzystne, ponieważ często zawiera ona także cukier, tłuszcz i inne związki.
Marek Matacz (PAP)
mat/ agt/